În stare de bine

Hai în Sat la Operă

Proiect derulat de Asociația Culturală Hai în Sat

Durată: 5 luni

Aria de desfășurare: rural

Localități: Aghireșu, Baciu, Corușu, Popești, Beliș, Mărișel, Suceagu, Viștea, Sâncraiu, Mera (jud. Cluj)

Buget proiect: 52.000 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2

Domeniu: cultură

SCOP

Scopul proiectului este facilitarea accesului la cultură pentru persoanele din mediul rural și implicarea lor directă în organizarea unor reprezentații culturale în 10 comunități rurale diferite, reprezentațiile respective fiind susținute de artiști consacrați și studenți muzicieni în formare. În plus, proiectul are în vedere crearea unor contexte care să-i atragă pe locuitorii mediului urban în inima satului, transformând satul într-o destinație recurentă pentru aceștia.

REZUMAT

Problema principală pe care proiectul o abordează constă în lipsa contextelor cultural-artistice și de voluntariat din comunitățile rurale, alături de o slabă înțelegere și interacțiune a locuitorilor mediului urban cu aceste comunități. Scopul proiectului este acela de a genera o serie de evenimente care să ajute la culturalizarea comunităților rurale și, în același timp, de a atrage interesul celor din mediul urban spre posibilitatea de a-și petrece mai mult timp în mijlocul satului.

Proiectul se derulează în colaborare cu artiști ai instituțiilor clujene Opera Națională Română și Opera Maghiară și împreună cu studenți ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Va oferi publicului o serie de 10 reprezentații artistice pe o perioadă de 5 luni (octombrie 2018 – februarie 2019), în 10 locații rurale atent selecționate din raza județului Cluj: Aghireșu (fostă localitate industrială), Baciu, Corușu, Popești (locații situate la 10 km de Cluj-Napoca, dar lipsite de activități culturale), Beliș (zonă turistică importantă pentru județul Cluj), Mărișel (comuna cu cea mai mare suprafață locuibilă din România, totuși destul de izolată în munte), Suceagu (cu un profil multietnic de români, maghiari, rromi) și Viștea, Sâncraiu și Mera (locuitori majoritar de etnie maghiară).

Ținta este de cel puțin 100 de participanți/reprezentație, facilitând astfel accesul la cultură pentru aproximativ 1000 de persoane din mediul rural și nu numai. Locuitorii din zonele rurale vor fi implicați direct în organizarea evenimentelor, echipa de proiect încurajându-i să fie activi în comunitatea din care fac parte – minim 25 de voluntari pentru fiecare reprezentație, însumând 250 de tineri din mediul rural care vor face voluntariat în cadrul proiectului. Pe termen lung, asociația își propune ca în proiectele viitoare să abordeze și alte tematici ce se intersectează cu domeniul culturii (teatrul, poezia etc.).