În stare de bine

Apel de proiecte 2/2024 – Programul În Stare de Bine

Lista proiectelor propuse spre finanțare în cadrul APelului 2/2024:

8 proiecte primesc finanțare în cadrul celui de-al doilea apel În Stare de Bine al anului 2024:

CULTURĂ

  1. Asociația Romanian Youth Movement for Democracy – Construim vise
  2. Asociația Rhea – Nurturing Expression and Social Togetherness (NEST)

SPORT

  1. Asociația Club Sportiv Nautic Titanii – Si eu pot fi campion?

VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ

  1. Asociația Națională pentru Copii si Adulți cu Autism din România, filiala Iași – Adulții cu autism – persoane vizibile în comunitate
  2. Asociația Centrul Comunitar Viscri – Primii Pași în Siguranță – Suport Personalizat Pentru Mamele de Etnie Romă și Copiii Lor din Comuna Bunești, Județul Brașov
  3. Fundația Serviciilor Sociale Bethany – Cultivăm o viață bună pentru copii
  4. Asociația Fundația Tineri pentru Tineri – Îndrăznește să fii mare – un program cu și pentru adolescenți
  5. Asociația Iele-Sânziene – CERC – Club pentru Egalitate, Respect și Conștientizare

Lista scurtă a proiectelor proiectelor propuse spre finanțare poate fi accesată aici

13 proiecte primite în cadrul Apelului 2/2024 #InStareDeBine, dintre care 8 pentru domeniul viață sanatoasă, 3 pentru domeniul cultură și 2 pentru domeniul sport, sunt propuse mai departe pe lista scurtă pentru finanțare și invitate la pitch-ul de proiecte desfășurat între 30 iulie – 1 august 2024, la București.


LISTA PROIECTELOR CARE AU INTRAT ÎN ETAPA EVALUARII TEHNICO-FINANCIARĂ POATE FI ACCESATĂ AICI.


Programul În Stare de Bine anunță Apelul 2 al anului 2024 care își dorește să contribuie reducerea inegalităților sociale și vine în sprijinul beneficiarilor vulnerabili și a comunităților din care aceștia fac parte cu un buget de 1.750.000 lei (la care se adaugă și sumele necontractrate în cadrul Apelului 1/2024) pentru inițiative dezvoltate în cele 3 direcții cheie ale programului: cultură, sport și viață sănătoasă.

Apelul 2 al programului În Stare de Bine își dorește să promoveze proiecte care au o abordare comunitară participativă. Acestea nu numai că vizează nevoile și provocările comunităților locale vulnerabile sau a grupurilor vulnerabile din cadrul acestora, dar și implică în mod activ și semnificativ membrii comunității în adresarea acelor nevoi/provocări.

Acest al doilea Apel se adresează, similar primului, organizațiilor neguvernamentale din România și anume asociațiilor, fundațiilor, federațiilor și organizației Crucea Roșie Română, împreună cu structurile sale legale. Detalii suplimentare despre criteriile de eligibilitate pot fi găsite Ghidul Solicitantului.

DOMENIILE DE ACȚIUNE:

    • Cultură: proiecte care facilitează implicarea grupurilor vulnerabile în activități care vizează reducerea inegalităților sociale prin: organizarea de activități culturale; prevenirea/combaterea situațiilor de vulnerabilitate a cetățenilor sau creșterea gradului de înțelegere a unor situații de inegalitate socială prin activități sau produse culturale, implicând și grupurile vulnerabile vizate; valorificarea patrimoniul cultural, inclusiv imaterial, pentru dezvoltarea comunităților rurale și urbane în beneficiul și împreună cu grupurile vulnerabile vizate;
    • Sport: proiecte care facilitează implicarea grupurilor vulnerabile în activități care vizează reducerea inegalităților sociale prin: organizarea de activități de educație fizică și sport, inclusiv evenimente sportive comunitare ce vizează implicarea grupurilor vulnerabile şi a comunităților din care acestea fac parte; prevenirea/combaterea situațiilor de vulnerabilitate a cetățenilor prin activități sportive;
      Atenţie! Organizațiile care vor înscrie proiect în domeniul sport trebuie să aibă experiență în lucrul direct cu beneficiari din grupuri vulnerabile sau să includă în proiect parteneriat/colaborare cu alte organizații sau instituții publice care lucrează cu astfel de beneficiari;
    • Viață sănătoasă: proiecte care facilitează implicarea grupurilor vulnerabile în activități care vizează reducerea inegalităților sociale prin abordarea mai multor aspecte ale vieții personale și sociale precum: starea de sănătate și integritate fizică (acces la servicii medicale, educație pentru sănătate, terapii de specialitate pentru recuperare fizică), starea de sănătate mintală (acces la servicii de sănătate psihică, educație pentru sănătate și conștientizare provocărilor și problematicilor asociate sănătății mintale), sănătatea relațiilor (educație și sprijin pentru dezvoltarea relațiilor interpersonale eficiente, educație și sprijin pentru recunoașterea și evitarea relațiilor abuzive, degradante, discriminatorii, reducerea unor factori de risc, precum condiții precare de locuire/muncă etc.), stimularea și menținerea de obiceiuri sănătoase (nutriție adecvată, mișcare și sport, educație pentru igienă, combaterea consumului de substanțe, etc)

VALOAREA GRANTURILOR
Bugetul total al Apelului 2/2024 este de 1.750.000 lei.
Organizațiile vor putea solicita pentru propunerile lor de proiect o finanțare cuprinsă între 50.000 lei și 250.000 lei.

DURATA PROIECTELOR
Durata proiectelor în cadrul Apelului 2/2024 poate fi cuprinsă între minim 5 luni și maxim 8 luni, cu condiția ca durata implementării activităților să nu depășească data de 30 aprilie 2025. Perioada estimată de începere a proiectelor este începutul lunii septembrie 2024.

CUM APLICI
În cadrul acestui Program, o organizaţie poate primi o finanţare nerambursabilă pentru un singur proiect în calitate de Solicitant în primele două apeluri ale Programului. Pentru acest apel o organizație nu poate depune mai mult de 1 propunere de proiect în calitate de solicitant și poate primi finanțare în calitate de solicitant sau partener pentru maxim 1 propunere de proiect.

Procedura de aplicare constă în completarea și transmiterea unui formular de cerere de finanțare și a anexelor aferente acesteia printr-un sistem de aplicare exclusiv online, ce poate fi accesat AICI, în perioada 26 iunie 2024 (ora 9:00) – 28 iunie 2024 (ora 16:00).
Mai multe detalii cu privire la aplicarea online sunt prezentate în Ghidul Solicitantului.

EVALUARE ȘI SELECȚIE

Procesul de evaluare a propunerilor de proiect include 2 componente principale:

    • Evaluarea aplicațiilor primite în baza unor criterii de selecție și selectarea unei liste scurt de proiecte;
    • Prezentarea proiectelor de către organizațiile selectate pe lista scurtă într-un eveniment de pitching, în cadrul căruia un comitet de selecție format din membri desemnați de Kaufland România și FDSC va selecta inițiativele ce vor primi finanțare

Mai multe detalii cu privire la procedura de evaluare și selecție sunt prezentate în Ghidul Solicitantului.

CONTACT
Poți adresa întrebări referitoare la acest apel de proiecte la adresa laura.cireasa@fdsc.ro sau telefonic la numărul 0742.200.894, persoană de contact: Laura Cireașă.
În cazul întâmpinării unor dificultăți legate de utilizarea sistemului online, poți adresa întrebări prin email la adresa support@fdsc.ro sau telefonic, la numărul 0757.579.176, persoană de contact: Sorin Coman.