Citește “Buletinul de Bălan”, publicație realizată în cadrul Laboratorului „Creștem Comunități” desfășurat la Bălan
Finalul lunii octombrie a fost pentru 55 de oameni pasionați de lucrul în societatea civilă o perioadă lucrativă efervescentă cu ocazia Laboratorului Crestem Comunități din Bălan, județul Harghita. Laboratorul a presupus vizite de maparea a nevoilor comunității locale și o vizită de lucru prin care un oamenii din sectorul neguvernamental au lucrat cot la cot cu persoanele implicate din Bălan și autoritățile locale. La final au luat naștere patru proiecte care au început să prindă contur: “Clubul Bunicilor”, “Continuăm Povestea Orașului Bălan”, “Strategia Noi pentru Noi” și Atelierul Oamenilor Buni” care au început să prindă contur, dar și o publicație.
În mijlocul acestui eveniment prietena și colaboratoarea noastră, Mona Dîrțu a transformat conversațiile și momentele cheie într-o cronică autentică – Buletinul de Bălan. Cu o abordare sinceră și empatică, Mona a înregistrat nu doar fapte, ci și emoții, transformând Buletinul de Bălan într-o cronică vie ce reflectă nu doar evenimentul, ci și spiritul și aspirațiile comunității din Bălan.
Pentru cei interesați, Buletinul de Bălan poate fi accesat integral aici.
Laboratorul a fost organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Asociația Ecosportivă Sufletul Hășmașului, cu scopul de a conecta asociațiile și instituțiile din Bălan cu expertiza unor ONG-uri din toată țara, pentru a identifica împreună posibile soluții la nevoile identificate de organizatori și de actorii cheie din ONG-uri, instituții publice (primărie, școli), antreprenori și societatea civilă de la nivel local. Bălan este localitate fost monoindustrială cu o populație de 5000 de persoane, în care restructurarea sectorului minier a afectat profund comunitatea din punct de vedere socio-economic.
___
Laboratorul Creștem Comunități face parte din programul „Creștem ONG-uri”, parte a programuluiÎn Stare de Bine, dedicat dezvoltării organizațiilor neguvernamentale, creat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu sprijinul Kaufland România. Resursele și instrumentele care îi stau la bază au fost testate și validate în ultimii 5 ani alături de peste 1000 de organizații de talii și din domenii diferite, la nivel național și internațional.