Clubul fetelor! – Să ne cunoaștem corpul. Educație menstruală pentru adolescente
Proiect derulat de Asociaţia Iele-Sânziene
Prin proiectul Clubul fetelor, Asociația Iele-Sânziene își propune să normalizeze educația pentru sănătate și educația menstruală în școli și să ofere adolescentelor din comuna Laslea, județul Sibiu, informațiile și produsele necesare pentru a avea grijă de ele și a se putea concentra pe educația și viitorul lor. Proiectul înființează Clubul fetelor, unde acestea pot participa la diverse activități, pot pune întrebări sau căuta resurse și sfaturi.
Durată: 3 luni
Aria de desfășurare: rural
Localități: Florești, Laslea, Mălâncrav, Nou Săsesc, Roandola (județul Sibiu)
Buget proiect: 41,282 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului pentru granturi mici 2020
SCOP
Proiectul urmărește să normalizeze educația menstruală în școli și în rândul adolescentelor din comuna Laslea, județul Sibiu, precum și să ofere informații despre menstruație și pubertate într-un cadru propice, prin intermediul unor ateliere de educație menstruală. Totodată, proiectul asigură acces în permanență la un spațiu în care să poată primi răspunsuri și să poată participa la activități educative, creative și interactive.
OBIECTIVE
- Informarea a aproximativ 120 de adolescente din grupuri vulnerabile cu privire la menstruație, pubertate și igienă, prin intermediul unei serii de ateliere interactive și prin distribuirea de broșuri educative;
- Oferirea de pachete cu produse menstruale ecologice, economice, fără chimicale, ușor de folosit și întreținut, ca o soluție pe termen lung;
- Crearea unui spațiu online permanent (Clubul fetelor) dedicat adolescentelor, unde acestea pot pune întrebări, căuta resurse și sfaturi, participa la activități creative;
- Dezvoltarea interesului pentru cunoașterea și igiena corpului, activități creative, solidaritate feminină prin activități de grup în cadrul Clubului fetelor.
REZUMAT
Educația pentru sănătate în sistemul de învățământ românesc este cunoscută ca fiind un subiect-problemă, fie prin lipsa acesteia, fie prin realizarea sa în mod superficial sau necorespunzător. Această problemă este și mai intensă în mediile defavorizate, în rândul grupurilor vulnerabile, acolo unde nici școlile, nici părinții sau elevii nu au acces rapid și ușor la canale de informare potrivite pentru ei.
În această situație, cele mai afectate sunt tinerele fete, ale căror corpuri trec prin schimbări majore în perioada adolescenței, odată cu începerea pubertății, prima menstruație și modificările hormonale care au loc în corp. În lipsa informațiilor despre ce se întâmplă în propriul corp, adolescentele nu știu să identifice dacă/când ceva este în neregulă și trebuie să meargă la medic, cum să își îngrijească propriul corp, cum să ia decizii privind începerea vieții sexuale.
Prin proiectul Clubul fetelor, Asociația Iele-Sânziene își propune să normalizeze educația pentru sănătate și educația menstruală în școli și să ofere adolescentelor din comuna Laslea, județul Sibiu, informațiile și produsele necesare pentru a avea grijă de ele și a se putea concentra pe educația și viitorul lor.