Cluburile Generații pentru viață sănătoasă
Proiect derulat de Fundația Regală Margareta a României
200 de copii din 5 comunități din țară vor avea acces, în perioada septembrie 2021 – martie 2022, la o colecție de sesiuni educative tematice, legate de nutriție, igienă, sport și relații sociale, propuse și susținute de 30 de seniori mentori voluntari, dar și la sprijin din partea acestora în realizarea temelor școlare și în alegerea unei direcții de dezvoltare vocațională.
Durată: 6 luni (20 septembrie 2021 – 19 martie 2022)
Aria de desfășurare: națională
Localități: Arad, jud. Arad, Buziaș – Jud. Timiș, Mărculeșt, Jud. Ialomița, Turnu Măgurele, Jud. Teleorman
Buget proiect: 236.375,00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2021
Despre proiect
Potrivit celor mai recente statistici, peste 1 milion de copii din România se află, în prezent, în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar pandemia a crescut presiunea care se răsfrânge asupra familiilor vulnerabile din care aceștia provin, accentuând fenomenul abandonului școlar și diminuând accesul celor mici la educație continuă, adaptată nevoilor lor. În același timp, studiile ne spun că jumătate dintre cei peste 3 milioane de vârstnici care trăiesc astăzi în România suferă din cauza faptului că, după pensionare, s-au oprit din a avea un rol activ în comunitățile din care fac parte, iar distanțarea socială impusă de contextul pandemic i-a izolat mai mult decât oricând.
Fundația Regală Margareta a României propune soluții care să vină în întâmpinarea acestor realități sociale și va organiza, în următoarele 6 luni, Cluburile Generații pentru Viață Sănătoasă, pe baza unei metodologii menite să creeze legături funcționale și benefice între copiii provenind din medii defavorizate și persoanele vârstnice. Acestea vor oferi celor 200 de copii ce provin din contexte sociale precare, atat abilități, cât și modele pentru o viață sănătoasă, prin intermediul unor intervenții punctuale care îi pot ajuta să evolueze în pofida mediului vulnerabil din care provin.
Activitățile se vor desfășura în cadrul a 5 centre sociale de tip after-school, partenere în cadrul proiectului: Asociatia Oaza din Arad, Stern der Hoffnung – Aidshilfe international din Buziaș, Asociația Samarineni în comunitate din Mărculești, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară „Florian Cristescu” din Turnu Măgurele și Centrul Generatii din București. Participarea copiilor la Cluburile Generatii va genera un impact semnificativ în prezentul și viitorul lor, dar și la nivelul comunitătii, prin exemplul pozitiv de colaborare sănătoasă între generații, iar bunele practici vor fi împărtășite și către centre din alte comunități.