Copiii din proiectele În stare de bine
În Stare de bine este un program în care oamenii se simt învingători. Fiecare dintre cele 26 de proiecte finanțate înseamnă sute de momente în care persoane de toate vârstele uită de problemele care îi apasă și se redescoperă ca indivizi. Își redescoperă pasiunile, se bucură, încep să se joace, fie că sunt implicați în programe de sport, proiecte culturale sau acțiuni de viață sănătoasă. Astăzi vorbim despre trei proiecte destinate copiilor: aflăm cum „Sportul ne aduce împreună” de la Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca, ne bucurăm că „Pinocchio merge la școală”, alături de Asociația CREAS și participăm la activitățile sportive „SPORTRROM”, organizate de Asociația FDP – Protagoniști în educație.
„Pinocchio merge la școală” în 15 unități de învățământ din București, Timiș, Ilfov, Călărași și Giurgiu, unde îi învață pe cei mici despre importanța educației. Victor Bucur și Daniel Burcea de la CREAS mi-au povestit cum, în cursul anilor, și-au dat seama că există multe localități în România în care copiii nu au acces la cultură. CREAS produce de patru ani spectacole pe care apoi le joacă în spațiile căminelor culturale sau ale sălilor de sport. „Pinnocchio merge la școală” este un spectacol de tip teatru-forum, în care publicul hotărăște soarta eroului principal. Dacă în povestea lui Carlo Collodi celebra marionetă abandona școala, copiii din România îl îndrumă cu bucurie pe erou să reziste tentației și să își continue drumul către școală.

Componenta educațională a proiectului de la CREAS este atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Dacă cei mici își dau seama că deciziile luate au consecințe, Pinocchio a adus o schimbare și în abordarea profesorilor din timpul orelor. Atelierele la care dascălii au participat au conținut tehnici și exerciții de teatru și arta actorului, aplicabile în tot procesul educațional.
Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca și-a propus să creeze în satele dezavantajate din județul Ialomita un mediu în care sportul este valorizat și practicat ca stil de viață sănătos. 400 de elevi de la mai multe școli din județ, împreună cu părinții și profesorii lor, au fost implicați în activități sportive care să îi întărească ca și comunitate. Florin Nasture își amintește că încă din 2001, organizația a încercat să implementeze mișcarea ca activitate în comunitate. E de părere că sportul este un instrument de mobilizare civică, iar proiectul a inclus cros, fotbal, handbal și tenis de picior pentru echipe tată-fiu. Proiectul a fost o sărbătoare în comunitate și a adus starea de bine și pentru copii, și pentru părinți.
Schimbăm județul și mergem în satele Cojasca și Iazu din județul Dâmbovița. Acestea sunt localități care se confruntă cu populație majoritară de etnie romă, familii cu grad ridicat de sărăcie și atenție scăzută față de educație, sănătate, sau stil de viață sănătos, factori care mențin o rată masivă a abandonului școlar. Joaca sau sportul a fost metoda aleasă de Asociația FPD – Protagoniști în educație pentru creșterea calității vieții copiilor din comunitate. Carmen Andreșoi ne povestește cum 230 de copii și 100 de părinți din comunitate s-au bucurat de crosul organizat în cadrul proiectului.

Așa cum Giani, beneficiar al proiectului FPD – Protagoniști în educație, ne spune că „momentul în care a primit medalia l-a făcut să se se simtă învigător”, programul În stare de bine ne ajută să depășim recorduri, limite, și să fim cu toții câștigători, chiar dacă vorbim despre sport, viață sănătoasă sau cultură.
Ca de fiecare dată, i-am întrebat pe interlocutorii mei despre cum arată starea de bine pentru fiecare proiect în parte. Pentru Victor Bucur de la CREAS, starea de bine înseamnă momentul actual, când organizația a primit aparatura necesară pentru a aduce teatrul mai aproape de copiii din medii dezavantajate. Pentru Florin Nasture de la Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca, starea de bine e atunci când oamenii au demnitate și își pot spune punctul de vedere, iar pentru Carmen Adreșoi de la FPD – Protagoniști în educație, starea de bine e dată atunci când rata abandonului școlar scade datorită implicării copiilor în activități sportive.
Astăzi am cunoscut doar câteva din proiectele care aduc schimbare în viața copiilor. Majoritatea proiectelor finanțate în 2018 prin În stare de bine sunt pentru copii și tineri, pentru cei care mâine vor să trăiască într-o societate funcțională, guvernată de starea de bine.
Proiectele prezentate în acest articol au fost finanțate prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.