Cum ducem sectorul ONG românesc la următorul nivel?
7 zile de experimentare, reflecție și discuții despre societatea românească și rolul sectorului ONG, despre comunitate și comunități, au adus nu doar idei și planuri comune, ci și emoții și multă introspecție vizavi de schimbare personală și schimbare socială pentru cei 33 participanți la Laboratorul #ÎnStareDeBine #CreștemONG-uri.
Evenimentul s-a desfășurat între 14-20 august la Satul Prunilor, unde s-au adunat oameni pasionați de lucrul în societatea civilă, care au participat la ateliere de dezvoltare personală și organizațională, au experimentat metode de intervenție în comunitate și au avut întâlniri de strategie cu mentori dedicați domeniilor lor de lucru. 28 de asociații, fundații și federații au fost prezente.
- Asociația Club Sportiv Sports Culture
- Asociația FDP – Protagonişti în educaţie
- Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS
- Asociația ARYAS
- Asociația SUPER TINERI – ASIRYS
- Asociația Impact Trușești
- Asociația Magic Seniors
- Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă Filiala Constanța – ASPTMR
- Asociația Social Activ
- Asociația Community Aid Network – Rețeaua CAN
- Fundația FARA
- Asociația Monomyths
- Forumul Tinerilor din România
- Asociația Developing Art
- Asociația pentru Formare
- Asociația Artipic
- Asociația Capace cu suflet
- Asociația Pentru Promovarea Incluziunii Sociale
- Direcția Națională Anticorupție – Departamentul Cooperare și Programe Internaționale
- Organizația Națională Cercetașii României
- Asociaţia Bastonul Alb
- Grupul de inițiativă Grivița #2021
- Asociația Stea
- Centrul pentru Legislație Nonprofit
- Fundația Special Olympics din România
- Asociația Reality Check
- Centrul Filia
- Asociația Solidart
- Asociația Teatrul Experimental Senzorial
Laborator, experimente și experimentat, și mai ales schimbare socială au fost cuvintele cheie pentru această ediție. Lucrul a început cu 21 de zile înainte, cu câte o provocare zilnică la reflecție și învățare pentru participanți.
- Detox digital (minim fără scrolling)
- Detox alimentar (minim 1 obicei nou)
- Trezește-te cu 20 de minute mai devreme (fără snooze, fără intrat pe telefon înainte de cele de mai jos)
- 10 minute exerciții de respirație și mișcare
- 1 minut de tăcere (golește-ți mintea)
Odată început cu provocările zilnice înainte de laborator, procesul de reflecție și introspecție a continuat la Satul Prunilor. Participanții au discutat cu Mona Dîrțu despre ONGeză și cum tratăm ONGeza, cum spunem povestea organizației noastre și cum vrem să fim percepuți în afara organizației noastre și a sectorului neguvernamental. Mediul ONG folosește atât de natural ONGeza, încât uneori nici nu ne (mai) dăm seama că poate fi un limbaj greu de înțeles de către ceilalți, uneori chiar inaccesibil și cu siguranță plictisitor. Iată mai jos câteva ponturi utile formulate de participanți.
În paralel cu procesul de introspecție, participanții au experimentat și dezbătut o serie de modele de intervenție, pe care le folosesc alte organizații din România, astfel:
TEATRU FORUM
Ana Rusu, de la Asociația Solidart
Metoda este folosită în special în lucrul cu grupurile dezavantajate, pentru că facilitează identificarea problemelor cu care acestea se confruntă și stabilirea cauzelor, iar cu ajutorul implicării grupului respectiv pot fi găsite soluții. Personajul este liber, nu este prins în replicile obișnuite, teatrul forum fiind un teatru al improvizației, al trăirilor sufletești, un teatru în care TU poți interveni și poți schimba acțiunea piesei, astfel încât situația să devină una favorabilă, cu final fericit.
Obiective de învățare
- Exprimarea sentimentelor și a trăirilor. Desfășurarea unei piese de teatru forum implică participarea activă atât a personajelor, cât și a spectatorilor, care, la un moment dat, se pot transforma în actori și pot aduce schimbarea în bine a situației prezentate.
Rezultatele/impactul metodei
Această metoda de lucru, metoda nonformală, are un puternic impact asupra celor implicați, deoarece dezvăluie soluții la unele problemele cu care aceștia se confruntă. De asemenea, aceștia reușesc să-și exprime trăirile, sentimentele, reușesc să-și înfrunte temerile și stabilesc legături puternice unii cu ceilalți. Participând activ, formează o echipă și conștientizează că pot genera soluții la dificultățile cu care se confruntă.
TEATRU LABIRINT
Asociația Teatrul Experimental Senzorial: Sebastian Dobrescu, Mihaela Vechiu
Pentru a putea fi înțeles pe deplin, teatrul labirint trebuie experimentat, trăit, simțit. Este o metoda performativă și participativă, care presupune implicarea directă a spectatorului în experiența propusă, prin parcurgerea unui traseu alcătuit dintr-o succesiune de momente dezvoltate, în general, pe o anumită temă. Se pot distinge două categorii de actori: participanții (așa-zișii spectatori) și constructorii de labirint. Constructorii sunt cei care stabilesc structura călătoriei: traseul și momentele care urmează a fi experimentate, dar participanții – trecând de la un constructor de labirint la altul – sunt cei care o resimt și o personalizează: se creează simultan un labirint interior, al trăirilor, al sentimentelor, al amintirilor; este o călătorie înapoi spre tine însuți.
Obiective de învățare
- Creșterea nivelului de conștientizare asupra propriei persoane și a potențialului creativ
- Dezvoltarea spiritului de echipă
- Încurajarea folosirii resurselor proprii
Rezultatele/impactul metodei
Impactul depinde de scopul labirintului, de grupul care construiește labirintul și de grupul căruia îi este destinat. Sunt totuși elemente care rămân constante:
- Se creează o echipă, care pornește de la individ și ajunge la un suflu comun.
- Se dezvoltă creativitatea, comunicarea și toleranța.
- Se realizează un circuit efemer, care capacitează energii și atinge spectatorii și comunitatea.
- Se transmite un mesaj sau o realitate într-un mod individual (elemente didactice, resurse turistice, mesaje ce susțin campanii, lansări, produse, evenimente, terapie de grup și de comunitate ș.a.m.d).
Acest proces interactiv produce o schimbare în modul de reprezentare a realității și de percepție a propriei persoane, conducând la o nouă conștientizare a acesteia.
La peste 30 de ani de existență și mai ales în contextul atâtor schimbări la nivel de societate est-europeană, europeană, dar mai ales globală, este momentul ca sectorul ONG românesc să reflecteze din ce în ce mai mult la ce este, care îi sunt atuurile și care îi sunt lipsurile, care este potențialul său și care va fi rolul său de acum înainte.
Lumea este într-o continuă schimbare, mult mai rapidă decât cea cu care am fost obișnuiți, iar cei care lucrează în și pentru societatea civilă își pot asuma rolul vizionarilor, pot încerca, experimenta, concluziona și contura o nouă etapă în existența sectorului ONG, una în care organizațiile neguvernamentale sunt apropiate de oamenii, comunitățile și societățile cărora își dedică munca, sunt relevante, flexibile și dinamice, și lucrează împreună, cu încredere, pentru un scop comun.
Dacă ați avea un glob magic în care vedeți viitorul, cum ar arăta ONG-ul vostru în 10 ani, în România de peste 10 ani?
Și ce ar trebui să faceți acum ca magia să devină realitate în timp?
Reflectați astăzi la aceste două întrebări, iar când următoarea ediție a Creștem ONG-uri #ÎnStareDeBine va fi lansată, haideți alături de noi să ducem sectorul ONG românesc la următorul nivel!