În stare de bine

Dezvoltarea sănătoasă și în armonie cu natura a comunității din satul Mercheașa

Proiect derulat de Asociația Carpaterra

La Mercheașa (Brașov), celebru pentru Stejarul de 900 de ani, Carpaterra va renova o clădire abandonata și o va transforma într-un centru educațional. Satul este locuit de români, câțiva sași și romi. Cea mai săracă, vulnerabilă și dezavantajată este comunitatea de romi, care se confrunta cu provocari legate de lipsa apei curente și a grupurilor sanitare. De aceea, centrul educational ce se va construi va fi dotat cu grupuri sanitare cu dușuri calde, iar copiii cu care lucrează asociația și familiile lor vor deprinde, printre altele, noțiuni elementare de igienă corporală și alimentație sănătoasă.

Durată: 6 luni

Aria de desfășurare: rural

Localități: Mercheașa (jud. Brașov)

Buget proiect: 224,580.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1

Domeniu: viață sănătoasă

SCOP

Proiectul vizează dezvoltarea sănătoasă și în armonie cu natura a comunității din satul Mercheașa prin renovarea unei clădiri abandonate și transformarea acesteia într-un centru educațional, dotat inclusiv cu grupuri sanitare cu dușuri calde. Centrul va oferi și cursuri axate pe noțiuni elementare de igienă corporală și alimentație sănătoasă.

OBIECTIVE 

  1. Crearea unui centru educațional dintr-o clădire abandonată.
  2. Crearea unui grup sanitar cu dușuri calde pentru comunitatea nevoiașă a satului.
  3. Deprinderea noțiunilor elementare de igienă corporală de către 400 de persoane nevoiașe din Mercheașa prin participarea la un curs organizat în centrul educațional creat.
  4. Deprinderea noțiunilor elementare de alimentație sănătoasă de către 400 de persoane nevoiașe din Mercheașa prin participarea la un curs organizat în centrul educațional creat.

REZUMAT

Nevoia adresată o reprezintă sănătatea copiilor nevoiași, a familiilor acestora și în ansamblu a comunității din Mercheașa. Abordarea se va face printr-un club de natură care deja îi atrage pe copii la activități în aer liber. În prezent, satul este recunoscut pentru că pe pășunea acestuia se află cel mai bătrân arbore din țară: Stejarul de la Mercheașa, cu o vârstă estimată la 900 de ani.

Satul este locuit de români, câțiva sași și romii. Cea mai săracă, vulnerabilă și dezavantajată este comunitatea de romi. Majoritatea trăiesc fără apă curentă și noțiuni privind hrana sănătoasă sau modul ei de preparare și efectele acestora asupra vieții zilnice. Elevii romi sunt marginalizați de ceilalți şi șansele lor de a crește sănătos și de a se educa sunt minime. Aceștia chiar dacă merg la școală, nu reușesc să se integreze, să asimileze cunoștințe și nici să socializeze, iar de cele mai multe multe ori ajung să renunțe la școală. Elementele care constituie baza sănătății oamenilor, mâncarea și igiena personală, vor fi abordate și rezolvate concret prin copiii satului integrati în acest club de protecția naturii. Prin intermediul proiectului vor fi amenajate grupuri sanitare cu dușuri și o sală de cursuri în cladirea pusă la dispoziţie de către primărie. Acestea vor putea fi folosite de toți membrii comunității.