În stare de bine

Dornici să dăm mai departe ce am primit și chiar mai mult

Seria Portret de ONGist #înstaredebine

Dragoș Vlăsceanu adoră să petreacă timpul cu familia și este extrem de încântat de fiecare dată când ajunge acasă și îi vede pe cei doi copii cum fug cu zâmbetul până la urechi spunând ”tatiiiii!”.

Dragoș Vlăsceanu, președinte Asociația Start pentru Autism

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?

Pot să spun că a pornit de la o întâmplare – o tabăra de engleză pentru liceeni la care am participat prin 2004. Am fost atât de încântat de experiență asta și de ce făcea acel ONG astfel încât în următorii 14 ani m-am implicat activ, trup și suflet într-un ONG care lucra cu studenți și liceeni.  Voluntariat la greu ani buni, apoi au urmat mai mulți ani de full time pentru că îmi place să lucrez cu oamenii.

  1. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?

Aș lupta pentru a vedea vieți schimbate. Să văd familii și destine care trăiesc mai bine și se bucură de viață. Să văd cum oamenii ajung să trăiască la potențialul maxim dat de Dumnezeu. Să văd copii cu autism, sindorm Down, ADHD și alții că fac progrese, că se recuperează și integrează în societate. Asta ne-a motivat să alegem și misiunea Centrului nostru: “Schimbăm vieți”.

  1. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?

Mă consider o persoană care îmi place să mă implic, îmi place să contribui din teren și nu doar că spectator. Pentru că fără a ne implică nu putem schimbă ceva. Chiar mi se pare că uneori suntem unde suntem ca țară, pentru că nu ne implicăm suficient. Tot așteptăm să se schimbe lucrurile în bine dar nu suntem dispuși să plătim costul pentru a fi noi acei agenți ai schimbării. Desigur că suntem câțiva care ne implicăm și schimbăm lucrurile acolo unde suntem, dar avem nevoie să fim mai mulți. Să nu fim un procent în minoritate. De la lobby, petiții, implicarea vecinilor, cunoștințelor pentru cauze nobile și în beneficiul societății. Ca cetățean mă implic căutând să îmi îndeplinesc cu excelență toate îndatoririle pe care le am, să îi mobilizez și pe alții să facă la fel.

  1. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?

A fost o provocare tare benefică și o modalitate de a ne susține în a schimba vieți. Cred că #ImplicareaFaceDiferenta ne-a rămas și mai adânc în inima la fiecare din noi, din echipa, pentru că implicarea Kaufland prin acest program ne-a ajutat pe noi de la firul ierbii să facem diferența. Am avut toată susținerea echipei de la FDSC + modul lor de lucru și de a aborda fiecare situație ne-a încurajat să continuăm cu entuziasm. Chiar sunt țări. Acum, înțelegând mai clar cum funcționează astfel de proiecte da, aș lua-o de la capăt mâine. Ne-a prins tare bine.

  1. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?

Când ajung acasă și îi văd pe cei doi copii ai noștri cum fug cu zâmbetul până la urechi spunând ”tatiiiii” mă încânta maxim și ador să petrec timpul cu familia. Îmi place să ascult muzică clasică în mașină, să cânt la pian, să ma întâlnesc cu prietenii și mai ales să meditez la Dumnezeu și cât de binecuvântat sunt.

  1. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?

Se împacă atât de bine încât uneori parcă mi-aș fi dorit să fie puțîn mai separate. Doar uneori. Ști cum e atunci când ceea ce faci se pliază atât de bine cu ceea ce ești, e greu să le mai detașezi una de altă. Lucrez cot la cot cu soția mea care este și ea la fel de implicată și deseori se poate întâmplă ca viață de ONG-ist să se continue și în famile și tot așa. Nouă ne place și ne prinde bine. E parte din cine suntem. Dornici să dăm mai departe ce am primit și chiar mai mult.

  1. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?

Da, mi-a rămas în sânge indiferent cât de ocupat sunt.

Încă mă implic voluntar și punctual (dar nu așa intens) în ONG-ul meu de inima care investește în activități pentru liceeni și studenți și asta pentru că sunt tare încântat de potențialul care generația tânăra îl are. De asemenea mă implic voluntar în activitățile bisericii.

  1. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?

Național sau internațional?

În țară mi-aș dori să dezvolt/s usțin o rețea că o platforma a omeniei. Cu o rampă de lansare începând de la grădiniță care să formeze oameni și valori care în 30 de ani să schimbe această națiune. O platforma care să aducă milioane de oamenii buni și cauze împreună. Să imputernicim astfel tot mai multe cauze, ONG-uri și domenii sociale să crească din implicarea civică și masivă a noastră – a cetățenilor de rând și să aducă un plus în țară cât și în regiunea în care suntem. Internațional, visez să văd eradicată lipsa apei potabile și a hranei in țări precum India.  De idei nu duc lipsa 😀

  1. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)

#schimbare  #motivator #vizionar

 

Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Mișcare și dezvoltare pentru copiii cu autism a fost derulat de Asociația Start pentru Autism în perioada septembrie 2019 – ianuarie 2020.