Este rolul nostru, al adulților, să ii protejăm și pe cei mai mici pacienți ai sistemului de sănătate
#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.
Facem o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.
Diana Gamulescu
Președinte Asociația Prematurilor
Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?
Activitatea Asociației Prematurilor a fost concentrată pe partea de fundraising pentru achiziții de echipamente pentru maternități. Ne-am propus să oferim sprijin comunității într-o perioadă extrem de dificilă pentru noi toți. Ne adresăm unui segment neglijat de autorități și am simțit nevoia să fim alături de ei, pentru că personalul medical nu se poate contamina și nu ii poate expune pe nou-născuții vulnerabili sau pe cei născuți la termen. Este rolul nostru, al adulților, să ii protejăm și pe cei mai mici pacienți ai sistemului de sănătate. Părinții din maternități trebuie să aibă posibilitatea de a fi în siguranță și de a menține aceaste norme de igienă. Iar apelul „În stare de bine” lansat de Kaufland și implementat de FDSC a venit la fix pentru noi și suntem tare încântați că prin proiectul nostru medicii vor fi mai protejați, părinții mai liniștiți, copiii mai sănătoși. Este un real sprijin, având în vedere lipsurile de toate felurile din maternități și spitale la această oră. Astfel, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Călărași, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Filantropia București vor beneficia de lămpi UV bactericide, viziere, combinezoane, halate, măști și protecție încălțăminte pentru cadrele medicale și pentru părinți. Pe website-ul nostru sau pe pagina noastră de Facebook vom comunica constant despre evoluția acestui proiect, așa că va invit pe toți să stați cu ochii pe noi. Provocarea a fost legată de opțiunile limitate de fundraising, într-o perioada în care mobilitatea era blocată, multe ONG-uri au demarat campanii similare, dar pentru secțiile de boli infecțioase, iar aria de comunicare era și ea limitată. O altă provocarea a fost că am suspendat programele din maternități și probabil că va mai dura până le reluăm, însă ne gândim la alte soluții. Cred că în această perioadă și în perioada următoare trebuie să punem accent pe flexibilitate, creativitate și multă responsabilitate, seriozitate.
Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?
Ne-am restrâns activitatea la birou, dar am avut activitate susținută de acasă. Momentan avem câteva proiecte puse pe hold, însă ne gândim cum să ajungem la beneficiari și prin alte metode. Nu pot să divulg până la implementare, pentru că vreau să fie surpriză.
Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?
Pe perioada pandemiei am demarat o campanie de strângere de fonduri și am donat echipamente de protecție sau echipamente medicale pentru secțiile de neonatologie în valoare de peste 52.000 de EURO.
Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?
Am remarcat o lipsa de strategie și viziune comună la nivel de comunitate a ONG-urilor. Nu există o agenda comună, deși anumite aspecte ne privesc pe toți: taxe, impozite, fundraising. Adică mediul de afaceri a fost prompt și a venit către guvern cu o lista de sugestii de măsuri care să ajute ajute companiile să-și păstreze angajații, să nu falimenteze. Noi, ONG-urile, ne-am mișcat foarte greu… Cred că ar trebui să ne propunem să facem o alianță, să ne punem câteva puncte de realizat pe această agenda comună și să mergem către autorități cu o propunere, astfel încât să ne protejăm, să avem continuitate în proiectele demarate sau să ne asigurăm dezvoltarea.
Ce mesaj ai avea de transmis publicului Știri.ong?
Implicarea face diferența. Atât la nivel individual, cât și la nivel de entitate juridică. Vreau să felicit companiile care oferă sprijin pentru ONG-uri, chiar și în această perioada dificilă. Fără sprijinul comunității de business, noi, ONG-urile, nu putem să fim #InStareDeBine. Mă bazez pe faptul că sunt multe companii care află de noi, ne văd acțiunile și vor să susțină proiectele de interes public pe care Asociația Prematurilor le are în plan sau în derulare.
Asociația Prematurilor își propune să vină în întâmpinarea societății civile cu informații, proiecte de prevenție și tratament, donații și programe integrate, acum și la nivel național!