Grupul vostru nu poate să meargă!
Seria Portret de ONGist #înstaredebine
Eugen Ghiță crede că economia socială este o șansă și își dorește să dezvolte o afacere prin care asociația să-și asigure sustenabilitatea pentru următorii 5 ani.
Eugen Ghiță, Fondator și Președinte Asociația Juriștilor Romi – ROMAJUST
- Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?
„Grupul vostru nu poate să meargă!” au fost vorbele tovarășei învățătoare, când, la 8 ani nu am fost lăsat să merg să spun o poezie la funerariile învățătorului meu. Grupul de copii din cartierul de romi îmbrăcați frumos și pregătiți să spunem poezii am fost trimiși acasă fără un motiv anume. Nu mi-am dat seama ce se întâmplă. Am aflat când am ajuns ca imigrant în Grecia. Acolo am fost tratat diferit deoarece sunt român. Persoanele din țările ex-comuniste erau considerate de „nivel” inferior, erau marginalizate și discriminate.
Sectorul noguvernamental a fost singurul mediu in care am putut să ma exprim după 10 ani în care am fost imigrant în Grecia-Creta. Mulți ani mi-am dorit să am oportunitatea să pot schimba ceva, dar nu știam că sectorul neguvernamental îmi poate da asta. Revenit în țară am simțit că pot face multe lucruri pentru comunitatea mea. Am început la Constanța în calitate de voluntar la Asociația Speranță și Încredere” unde am beneficiat de un curs de calificare – Asistent Social – Am fost apoi implicat într-un proiect la Fetești de Asociația Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca. În 2008 am înființat „Asociația Ajutați-ne să înțelegem lumea”- care are ca scop promovarea și apărarea drepturilor și intereselor persoanelor afectate de Autism. În primi doi ani am primit două premii naționale pentru campaniile de lobby și advocacy realizate. Am prins speranță că ceea ce voiam și visam în Grecia poate fi realizat în România. Din 2016 sunt președinte și membru fondator al Asociației Juriștilor Romi RomaJust. Au trecut 12 ani sunt în același domeniu, nu știu dacă aș putea să fac altceva.
- Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?
ACCES LA JUSTIȚIE SOCIALĂ – RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI.
- Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?
Mă implic în comunitatea mea prin activități punctuale. Membri comunității mă percep ca o persoană resursă și mă implică în rezolvarea problemelor lor individuale sau de grup, solicitându-mi informații în diferite domenii. Particip la evenimentele organizate în comunitate de membri comunității sau de alte entități. Susțin copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate. Sfatul meu pentru alte persoane este de a fi activi în comunitate și să revendice schimbarea acolo unde este nevoie. Comunitatea suntem noi, de noi depinde să o schimbăm.
- Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?
#ÎnSstareDeBine a fost împlinirea unui vis. Aveam o dorință de a înființa incubatoarele juridice în centrele universitare pentru a asigura acces la justiție membrilor comunităților vulnerabile. #ÎnSstareDeBine s-a materializat și am o împlinire profesională dar și sufletească. Programul m-a pus în postura de a experimenta noi perspective privind leadershipul. Mărirea echipei de lucru și a numărului de parteneri a dat un nou suflu organizației în general.
- Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?
Îmi petrec timpul cu copilul discutând diverse. Mă uit la televizor la documentare și la știri.
- Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?
Imi doresc să am două jumătăți dinstincte dar nu pot realiza asta permanent. Intersectarea celor două este inevitabilă. Dacă mă gândesc la un întreg, pot afirma că viața de ONG-ist este în proporție de 80% față de 20% viața personală din acel întreg. Viața de familie a avut de suferit de multe ori.
- Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?
Da. Conduc „Asociația Ajutați-ne să înțelegem lumea”, o asociație care are ca scop apărarea și promovarea drepturilor și intereselor persoanleor afectate de AUTISM. Dezvolt campanii de strângere de fonduri, respectiv direcționarea a 2% din impozitul pe venit către asociație. Sprijin copii pentru a se integra în învîțământul de masă. Sprijin familii pentru diagnosticarea copiilor corectă și apoi încadrarea în grad de handicap și alte activități. Asociația activează în județul Ialomița. Motivul pentru care o fac este acela că fiecare copil are dreptul la o șansă iar copii cu autism sunt copiii speciali care pot aduce progres omenirii prin inteligența lor.
- Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?
Sustenabilitatea unei organizații depinde de resursele financiare. Economia Socială este o șansă. Îmi doresc să dezvolt o afacere prin care Asociația să-și asigure sustenabilitatea pentru următorii 5 ani. O idee de afacere ar fi producția de pungi din hârtie biodegradabilă în care vor fi implicați membrii comunității și vom putea finanța strategia asociației.
- Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)
Spirit organizatoric, Adaptabilitate, Empatic.
Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Caravana dreptului la sănătate pentru femei din comunități vulnerabile este derulat de Asociația Juriștilor Romi – ROMAJUST în perioada septembrie 2019 – februarie 2020.