Judoka, rei! – Unde temerile dispar…
Proiect derulat de Asociația Club Sportiv Bronx Powerlifting Club Bacău
Timp de 8 luni, peste 250 de copii provenind din medii vulnerabile din 10 județe ale țării (sistemul de protecție socială, din familii cu venituri reduse, cu dizabilități psihice) vor avea acces, prin intermediul proiectului Judoka, rei! – Unde temerile dispar…, la antrenamente săptămânale de judo adaptat și la oportunitatea de a participa la Turneul Internațional ,,Judo se joacă, CE Spui?”, dedicat copiilor cu dizabilități psihice, precum și copiilor tipici care provin din mediul instituționalizat.
Durată: 8 luni (1 august 2023 – 31 martie 2024)
Aria de desfășurare: națională
Localități: Bacău (jud. Bacau), Suceava (jud. Suceava), Galați (jud. Galați), Constanța (jud. Constanța), Cluj-Napoca (jud. Cluj), Deva (jud. Hunedoara), Oradea (jud. Bihor), Drobeta Turnu-Severin (jud. Mehedinți), Sibiu (jud. Sibiu) și Arad (jud. Arad).
Buget proiect: : 300.000 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2023
Despre proiect
Potrivit ANDPDCA (2021), în România, numărul copiilor cu dizabilități psihice se ridică la peste 27.000 cazuri. Dintre aceștia, peste 12.000 trăiesc în mediul instituționalizat și sunt expuși la o serie de riscuri, printre care: încălcarea dreptului la educație, la recuperare, la compensare, la integrare și, totodată, stigmatizarea, izolarea și discriminarea.
În România, sportul pentru persoane cu dizabilități psihice este abia la inceput, odată cu implicarea graduală a federațiilor sportive în incluziunea socială a categoriilor sociale defavorizate și în combaterea discriminării. Din 2018, CS Bronx Powerlifting Club Bacău lucrează prin activități sportive de judo cu copiii institutionalizați care trăiesc cu dizabilități de ordin psihic, judoul adaptat fiind recunoscut de Unicef ca având un aport semnificativ în dezvoltarea copiilor.
Proiectul Judoka, rei! – Unde temerile dispar… continuă demersul început de CS Bronx Powerlifting Club Bacău și se adresează copiilor cu dizabilități psihice, a căror viață devine o luptă continuă împotriva marginalizării sociale, discriminării, bullyng-ului și oportunităților reduse de participare în activități sociale. Proiectul le propune o alternativă de dezvoltare pe plan fizic, psihic, emoțional și relational, prin:
- o caravană de judo în 10 judete, care va cuprinde un seminar de judo pentru antrenori, o sesiune de comunicare în cadrul DGASPC și activități sportive dedicate copiilor cu dizabilități psihice (deschise participării tuturor)
- antrenamente săptămânale de judo adaptat pentru 250 copii institutionalizați/din familii cu venituri reduse, timp de 5 luni
- turneul Internațional ,,Judo se joacă, CE Spui?”, dedicat copiilor cu dizabilități psihice, precum și copiilor tipici care provin din mediul instituționalizat