Meet, Point and Shoot – educație de film documentar și drepturile omului alături de refugiați
Proiect derulat de Asociația One World Romania
Proiectul Meet, Point and Shoot – educație de film documentar și drepturile omului alături de refugiați își propune să creeze contexte educaționale și de schimb intercultural în jurul filmului documentar pentru un număr de aproximativ 500 de refugiați ucraineni și români, menite să contribuie la incluziunea socială a celor vulnerabili și la creșterea gradului de solidaritate cu refugiații ucraineni aflați în România.
Durată: 6 luni (15 septembrie 2023 – 14 martie 2024)
Aria de desfășurare: națională
Localități: Brașov (Județul Brașov), Timișoara (Județul Timiș), Oradea (Județul Bihor), București
Buget proiect: : 120.000 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2023
Despre proiect
Începând cu 2022, aproximativ 20 % dintre cetățenii Ucrainei (8,1 milioane) au devenit refugiați în căutare de siguranță în țările vecine. Conform datelor extrase din raportul ”Răspunsul României la criza umanitară a refugiaților”, dintre cei 3.242.209 de refugiați ucraineni înregistrați în România la data de 5 ianuarie 2023, 103.773 au rămas pe teritoriul țării și au obținut protecție temporară. Copiii cu vârste între 0-17 ani reprezintă aproximativ 34% (o treime) din numărul total al refugiaților.
În ciuda faptului că Guvernul României a luat o serie de măsuri pentru încurajarea integrării copiilor și tinerilor ucraineni în sistemul educațional românesc, doar 14% dintre aceștia au fost înscriși la școală. Provocările legate de integrarea copiilor refugiați rămân în continuare semnificative și este nevoie în continuare de eforturi pentru susținerea comunităților vulnerabile gazdă, din zonele de primire a refugiaților.
Proiectul Meet, Point and Shoot – educație de film documentar și drepturile omului alături de refugiați își propune să vină în întâmpinarea acestor provocări, în acord cu misiunea Asociației One World România, de a promova filmul documentar, de a încuraja dezbaterile despre drepturile omului și de a contribui la educarea comunităților pentru o mai bună implicare socială a acestora. Astfel, timp de 6 luni, proiectul va găzdui mai multe tipuri de activități care au ca scop:
- creșterea gradului de înțelegere a situațiilor de inegalitate și vulnerabilitate socială care privesc refugiații, prin organizarea unor proiecții de film și dezbateri pentru publicul larg și comunitățile de refugiați (minim 4 proiecții în 4 orașe) și
- creșterea gradului de interacțiune a refugiaților cu orașele gazdă, prin organizarea de ateliere mixte de educație cinematografică pentru liceeni ucraineni cu vârste cuprinse între 14-19 ani (Atelierele pentru liceeni, intitulate „Point and Shoot”).
Prin implicarea activă și participativă în activități educative și culturale a participanților refugiați ucraineni, alături de participanții din patru comunități gazdă, se vor crea oportunități de educație informală a liceenilor și a publicului larg cu privire la filmul documentar și drepturile omului menite să contribuie la incluziunea socială a acestora și la creșterea gradului de solidaritate cu refugiații ucraineni aflați în România. Obiectivul proiectului este de a crea contexte educaționale și de schimb intercultural în jurul filmului documentar pentru un număr de aproximativ 500 de refugiați ucraineni (dintre care 64 de elevi) în 4 localități (Brașov, Oradea, Timișoara, București).