În stare de bine

Pregătite pentru adolescență – educație și conștientizare

Proiect derulat de Asociația Iele-Sânziene

Proiectul Pregătite pentru adolescență. Educație și conștientizare abordează problema accesului a 300 de adolescente vulnerabile din 6 comunități din România la informații despre pubertate, relații, consimțământ și la facilități de gestionare a menstruației printr-o abordare incluzivă, care cuprinde: ateliere de educație menstruală și despre pubertate, activități de conștientizare privind dreptul la educație și tratament egal în ceea ce privește accesul la informații și produse de igienă menstruală dedicate comunității extinse și distribuirea de kituri cu produse de igienă menstruală pentru adolescentele vulnerabile.

Durată: 7 luni (1 septembrie 2022 – 31 martie 2023)

Aria de desfășurare: națională

Localități: Jud. Argeș, Jud. Giurgiu, Jud. Ilfov, Jud. Teleorman, Jud. Vâlcea și Jud. Călărași

Buget proiect: 190,292.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2022

Despre proiect

Potrivit datelor Eurostat, peste 400.000 de adolescente cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani din România se aflau, în anul 2020, în risc de sărăcie și excluziune socială. Din experiența de lucru în comunități a Asociației Iele-Sânziene, adolescentele din medii vulnerabile economic și social din România se confruntă în prezent cu o serie de provocări, printre care: grooming-ul, maternitate timpurie, căsătorii timpurii, la vârstă minoră, nivel de educație scăzut, risc de abandon școlar, lipsa sprijinului din partea părinților plecați la muncă în străinătate sau fenomenul traficului de persoane.

Proiectul Pregătite pentru adolescență. Educație și conștientizare vine în întâmpinarea acestor realități, prin capacitarea a 300 de adolescente vulnerabile cu vârsta între 9-19 ani din 6 comunități defavorizate din România: localitatea Godeni, județul Argeș, comuna Valea Dragului, județul Giurgiu, Oltenița, județul Călărași, Chitila, județul Ilfov, comuna Cernișoara, județul Vâlcea, Roșiorii de Vede, județul Teleorman.

Timp de 7 luni, proiectul va facilita accesul celor 300 de adolescente la informații despre corp, pubertate, relații, consimțământ și la facilități de gestionare a menstruației, printr-o abordare incluzivă, care va cuprinde: 20 ateliere de educație menstruală și despre pubertate, activități de conștientizare privind dreptul la educație și tratament egal în ceea ce privește accesul la informații și produse de igienă menstruală dedicate comunității extinse și distribuirea a aproximativ 300 de kituri cu produse de igienă menstruală și materiale educative pentru adolescentele vulnerabile.