În stare de bine

Școala de bine

Proiect derulat de Asociația Culturală ACT

Asociația Culturală Act organizează 16 ateliere creative de dans, actorie și comunicare pentru 320 copii și adolescenți din grupuri vulnerabile din București, Gornet, Craiova, Buzău și Câmpulung în perioada septembrie 2019 – februarie 2020. Acestea sunt menite să le deschidă noi perspective profesionale.

Durată: 8 luni

Aria de desfășurare: național

Localități: București, Gornet (jud. Prahova), Craiova (jud. Dolj), Buzău, Câmpulung (jud. Argeș)

Buget proiect: 225,095.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2019

Domeniu: cultură

SCOP

Scopul principal al proiectului este acela de a ajuta tineri din grupuri vulnerabile (precum: copii în situație de risc, persoane afectate de sărăcie, marginalizare, persoane de etnie romă aflate în situații de risc ridicat, persoane afectate de violență domestică sau de gen) prin apropierea acestora de domeniul cultural prin participarea la activități culturale de tip atelier creativ și conștientizarea faptului că arta poate fi o vocație înca nedescoperită pentru mulți dintre aceștia.

OBIECTIVE

  1. Implementarea unui proiect de impact, plecând de la nevoile copiilor și adolescenților al căror acces la cultură este foarte scăzut. Cu ajutorul atelierelor își vor putea gestiona evulutia cu mai multă ușurință, deschizându-le noi perspective.
  2. Realizarea unui total de 16 ateliere creative ce vor avea loc în cadrul a 8 sesiuni. 320 de copii și adolescenți (din care 150 din grupuri vulnerabile) vor lua parte la câte o sesiune de 2 ateliere organizate la Teatrul Act.
  3. Conceperea a 3 tipuri de ateliere creative (dans, actorie, comunicare), care prin tematica abordată, programa și metodologia de predare vor reuși să crească calitatea vieții beneficiarilor prin accesul la cultură și sa le stimuleze creativitatea, printr-o abordare multidisciplinară.

REZUMAT

Proiectul își propune facilitarea accesului la cultură pentru tineri/ copii între 9 – 19 ani, care fac parte preponderent din grupuri vulnerabile (precum: copii în situație de risc, persoane afectate de sărăcie, marginalizare, persoane de etnie romă aflate în situații de risc ridicat, persoane afectate de violență domestică sau de gen).

Prin organizarea și conceperea unei serii de ateliere dedicate unui număr de 320 de participanți, proiectul va reuși să crească calitatea vieții beneficiarilor, să le deschidă noi perspective profesionale și creative, contribuind indirect la dezvoltarea comunităților din care aceștia provin, la îmbunătățirea relaționării dintre beneficiari la nivel personal, dar și în cadrul comunității școlare.

Fiecare atelier – dans, actorie, comunicare – va aborda, cu ajutorul creativității, câte un subiect esențial pentru dezvoltarea fiecărui individ. Astfel, atelierul de dans va îmbunătăți starea emoțională și fizică, atelierul de actorie îi va ajuta pe beneficiari să se dezinhibe, atelierul de comunicare va dezactiva, atât prin scris, cât și prin jocuri și discuții, stări precum anxietatea sau depresia.

Proiectul va implica în faza de pregătire dezvoltarea unei metodologii care să poată oferi participanților atât activități cultural-creative de impact, cât și noi rezolvări la problemele cu care se confruntă, prin intermediul artei. Fiecare metodologie și tot conținutul va fi dezvoltat cu ajutorul unui psiholog specializat luând în calcul nevoile specifice ale grupului țintă. Scopul principal al proiectului este acela de a ajuta tineri din grupuri vulnerabile prin apropierea acestora de domeniul cultural prin descoperirea faptului că arta este esențială pentru existența lor, arta poate ajuta la dezvoltare și nu în ultimul rând faptul că arta poate fi o vocație încă nedescoperită pentru mulți dintre aceștia.