Suport prin SPORT pentru persoane vulnerabile
Proiect derulat de Clubul Sportiv Beijing Chenjiagou Taijiquan Training Center Romania în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)
Proiectul Suport prin SPORT pentru persoane vulnerabile urmărește stimularea sentimentelor de apartenență și recunoaștere socială în rândul a 30 de persoane vulnerabile HIV, beneficiare ale serviciilor sociale oferite de Asociația ARAS, precum și informarea și sensibilizarea comunității față de provocările cu care se confruntă persoanele provenind din grupuri vulnerabile.
Durată: 7 luni (23 septembrie 2022 – 22 aprilie 2023)
Aria de desfășurare: urbană
Localități: București
Buget proiect: 248,880.50 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2022
Despre proiect
Conform datelor făcute publice de către Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecției HIV/ SIDA în România din cadrul INBI Matei Balș, aproape 17 000 de persoane infectate HIV/SIDA trăiau în România la sfârșitul anului 2020. Aceste persoane se confruntă continuu cu atitudini și comportamente discriminatorii (ocupând primele locuri în barometrul discriminării realizat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) și, implicit, cu dificultăți în integrarea socială.
Aflate în situații de vulnerabilitate, persoanele vulnerabile HIV se concentrează pe satisfacerea nevoilor de bază (hrană, adăpost, tratament medical, eventual securitate), iar celelalte nevoi, cum ar fi cea de apartenență sau cea de recunoaștere, rămân, de cele mai multe ori, nesatisfăcute. Sportul (în special activitățile desfășurate în grup și cele care includ analiza și exprimarea personală), constituie una dintre cele mai bune modalități pentru satisfacerea nevoilor de apartenență și de recunoaștere, și, totodată, un pas esențial spre creșterea calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.
Proiectul Suport prin SPORT pentru persoane vulnerabile se adresează unui număr de 30 de persoane vulnerabile HIV, beneficiare ale Asociației ARAS, pe care le va implica, timp de 7 luni, în activități sportive bazate pe practicile Taichi și Daoyin (gimnastică tradițională chineză) și în activități de sprijin prin consiliere psihologică motivațională. Parcticile Taichi și Daoyin au la baza teoria echilibrării contrariilor și pot fi privite din punct de vedere practic ca metode de atingere a echilibrului mai subtil dintre latura emoțională și latura rațională a psihicului.