În stare de bine

Classic Unlimited

După periplul prin câteva orașe din țară, turneul „Classic Unlimited”, derulat de Asociația Fapte, a ajuns și la București, concertul din seara în care i-am cunoscut pe Alin și Bogdan Vaida fiind programat la NOD Makerspace, în biblioteca lor de materiale.

Am ajuns acolo cu câteva ore înainte de concert și am vorbit cu Alin Vaida despre ce înseamnă acest proiect și cum aduce „Classic Unlimited” oamenii mai aproape de muzica clasică. Proiectul e despre muzică: despre sunetul minunat al pianului călător, despre măiestria lui Bogdan Vaida, despre locurile neconvenționale ale concertelor și despre povestea și visul a doi frați.

Alin îmi povestește că proiectul folosește locurile neconvenționale pentru a oferi un cadru prietenos și confortabil muzicii clasice. În ultimii ani există percepția colectivă că un concert de muzică clasică poate fi elitist sau îndeamnă la o anumită ținută și astfel se blochează accesul multora la acest tip de activitate. Povestea evenimentelor simple în locuri neconvenționale a început acum câțiva ani în Germania, acolo unde Bogdan locuiește de 16 ani. Alături de un amic, Bogdan a deschis seria de concerte într-un atelier de motociclete. Cei prezenți au fost încântați și l-au invitat apoi pe Bogdan să concerteze în saloane de fizioterapie, biblioteci sau cabinete medicale. Mai departe, Alin a vrut să aducă conceptul și în România. Și cum Fapte are o vastă experiență în organizarea de evenimente, culminând cu festivalul anual Jazz in the Park, proiectul a fost foarte simplu de inițiat și la noi în țară.

O bibliotecă, o galerie de artă, o mină, o tipografie sunt câteva dintre locurile în care nu te-ai fi gândit că poți asculta un concert de muzică clasică. Alin și Bogdan găsesc locuri cu o energie aparte și, surprinzător, multe dintre ele au o acustică excelentă. Concertele aduc în public oameni speciali, curioși să afle povești despre piesele interpretate de Bogdan și pentru care muzica clasică capătă un alt sens.

Starea de bine e dată în acest proiect de interpretarea minunată a lui Bogdan Vaida. Pentru Alin, e bucuria de a-și vedea fratele cântând și aducând muzica clasică mai aproape de oameni. Împreună sunt o echipă puternică și se vede că se simt bine în turneul Classic Unlimited.

Oamenii care au participat alături de mine la concertul de la București sunt oameni de toate vârstele și din toate clasele sociale, absolut fascinați de poveștile și de muzica lui Bogdan. Sunt oameni interesați de muzică, sunt mulți tineri care vin atrași de locurile speciale și, de fiecare dată, gazdele locului sunt dintre cele mai curioase referitor la ce se întâmplă. În timpul cât am stat de vorbă cu echipa Fapte înainte de concert, cinci membri ai comunității Nod au venit să încerce pianul.

Alin și Bogdan au găsit formula câștigătoare. Sala e mereu plină, iar concertul e mereu prietenos, cald și îți dă starea de bine de care ai nevoie. Proiectul „Classic Unlimited” surprinde esența programului „În stare de bine”. E un proiect care aduce cultura aproape de comunități, în locuri în care n-ai crede că se poate, ambalată cum nu se poate mai frumos. Astfel, arta e mult mai accesibilă și mult mai ușor înțeleasă. Mai multe despre proiect, pe classicunlimited.ro.

Articol realizat de Cătălin Dinu, 2 do Good.

Proiectul „Classic Unlimited” este derulat de Asociația Fapte și este finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.