CRESSC: Creșterea Rezilienței prin Educație și Servicii pentru Sănătate în Comunitate
Proiect derulat de Asociația Politeia
Proiectul „CRESSC: Creșterea Rezilienței prin Educație și Servicii pentru Sănătate în Comunitate” vizează creșterea accesului la servicii de sănătate de bază, preventive, curative și de calitate, dar si promovarea unui stil de viață sănătos pentru 30 de mame tinere și copiii acestora, care trăiesc în comunitatea dezavantajată din Dârvari, printr-un model integrat de intervenție comunitară care presupune: asistență socio-sanitară, prevenție prin educație, sprijin și consiliere psihologică și implicarea comunitară în promovarea și accesul la o viață sănătoasă.
Durată: 5 luni (1 octombrie 2021 – 28 februarie 2022)
Aria de desfășurare: rurală
Localități: Sat Dârvari, Com. Ciorogârla, jud. Ilfov
Buget proiect: 227.075,00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2021
Despre proiect
Mamele tinere din comunitatea Dârvari se confruntă cu probleme de locuire, un nivel scăzut de educație, venituri mici, dificultatea găsirii unui loc de muncă, acces scăzut la servicii de sănătate, iar la toate acestea se adaugă responsabilitatea creșterii și îngrijirii unei noi vieți în condiții precare, ceea ce le face și mai vulnerabile. În paralel, copiii din comunitate se confruntă cu un risc crescut de mortalitate infantilă, malnutriție și alte probleme de sănătate, igienă precară, lipsa documentelor de identitate, risc de abandon școlar, analfabetism funcțional și șanse scăzute de integrare socială.
Asociația Politeia lucrează de 6 ani în sprijinul acestei comunități marginale și a contribuit, treptat, la rezolvarea unor probleme educaționale, sociale sau sanitare pe care le-a identificat la nivel local, iar proiectul „CRESSC: Creșterea Rezilienței prin Educație și Servicii pentru Sănătate în Comunitate” se încadrează în viziunea pe termen lung a asociației de a îmbunătăți calitatea vieții membrilor din comunitate.
Timp de 5 luni, prin intermediul acestei initiative, sprijinul integrat oferit unui număr de 30 de mame și tinere din comunitatea defavorizată din Darvari va fi centrat în jurul a două obiective principale. Pe de o parte, prin activitățile proiectului se vor asigura accesul la analize și controale medicale, ședințe de terapie psihologică și sprijin în obținerea actelor de identitate pentru 10 mame tinere și copiii acestora. Pe de altă parte, cele 10 mame tinere, alături de alte 20 de tinere din comunitate, vor participa în timpul proiectului la un program de educație pentru viață sănătoasă, axat pe nutriție și dietă, sănătatea mamei și îngrijirea copilului, educație sexuală și sănătate reproductivă. În plus, în cadrul proiectului vor fi angajate 3 persoane din comunitate, mame de copii mici la rândul lor, cu scopul de a coagula grupul de mame și tinere pentru a se putea susține reciproc în continuare și pentru a crește reziliența comunitară.