În stare de bine

Faceți voluntariat. O să vă placă!

În fiecare an, la 5 decembrie este celebrată Ziua Internațională a Voluntarilor, o zi ce oferă atât voluntarilor, cât și organizațiilor ocazia de a onora munca în folosul celorlalți.

În 2018, sloganul UN pentru această zi este “Volunteers build Resilient Communities”, slogan ce reunește voluntarii care contribuie în construirea de comunități puternice, capabile să răspundă eficient în fața dezastrelor naturale sau a crizelor economice. Până la urmă, ziua de 5 decembrie e despre oamenii care aduc starea de bine comunităților. În majoritatea celor 26 de proiecte finanțate în 2018 prin programul În Stare de Bine, voluntarii reprezintă o resursă foarte importantă.

Pe Adrian l-am găsit la Magazinul Kaufland Colentina, de 1 Decembrie, ajutând la strângerea de obiecte de igienă personală pentru copii bolnavi. El este de câțiva ani voluntar al Asociației PAVEL.

În România, voluntariatul funcționează după Legea Voluntarului. Din 2014, voluntariatul poate fi considerat experiență de muncă, fapt ce a atras mai mulți oameni doritori să se implice în cauzele ONG-urilor.

Filosofia „În Stare de Bine” este să apropie oamenii și comunitățile și să îi încurajeze să participe la activități de voluntariat. Din cele 26 de proiecte care aduc starea de bine cu ajutorul voluntarilor, am ales patru, diferite prin modelul de acțiune. Asociația PAVEL, Asociația Hai în Sat, Clubul Sportiv Tandem Arena și Clubul Sportiv Climb Again funcționează cu ajutorul voluntarilor. Chiar dacă vorbim despre organizarea unui spectacol de operă la sat, o vizită la secția de oncologie pediatrică, pedalarea în tandem alături de un tânăr cu deficiențe de vedere sau realizarea de activități de terapie prin escaladă, sprijinul adus de voluntari este impresionant. Împreună au făcut lucruri minunate:

  • Tandem Arena a organizat tabără de inițiere în ciclism tandem pentru 22 de copii cu deficiențe de vedere. Aceștia au pedalat alături de 22 „piloți” voluntari.
  • Hai în Sat aduce opera în comunitățile rurale din județul Cluj, în 10 spectacole jucate de artiști ai Operei Române și celei Maghiare din Cluj Napoca și de studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Localnicii se implică în organizarea spectacolelor, participă la spectacole și contribuie la starea de bine a comunităţii.
  • Climb Again este primul centru din România de terapie prin escaladă și sport pentru copiii nevăzători sau cu dizabilități. Voluntari îi învaţă pe copii să se caţere și pe măsură ce urcă peretele de escaladă, aceştia se descoperă pe sine, învaţă să aibă încredere în forţele proprii, să fie independenţi.
  • Asociația PAVEL a pornit ca o asociație de voluntari a părinților cu copii cu afecțiuni oncologice care ofereau ajutor altor părinți. Astăzi au alături părinţi, specialişti și oameni simpli care vor să ajute alţi oameni.

E loc pentru oricine să dea o mână de ajutor celor aflați în nevoie sau cauzei în care cred. Voluntar e și colegul care se oferă să aducă temele colegilor răciți sau vecinul care iese primul cu lopata după ce ninge, sau tinerii care merg la bătrânii din sat pentru a le face mici cumpărături. Voluntariatul înseamnă să ajuți, chiar dacă nu se întâmplă în urma unui contract de voluntariat cu o organizație.

Voluntariatul e despre cei din jurul tău, despre lumea în care ai vrea să trăiești și la care deja te-ai apucat să lucrezi și, nu în ultimul rând, e despre tine și sentimentul de mulțumire a lucrului făcut dezinteresat. Vă încurajăm ca astăzi, de Ziua Internațională a Voluntarului, să găsiți cauza în care credeți și să începeți să faceți voluntariat. O să vă placă!

Proiectele prezentate în acest articol au fost finanțate prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România si implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.