În primul rând, ne organizăm să oferim suport și să nu lăsăm oamenii singuri
#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.
Facem o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.
Simona Carobene
Director Executiv FDP – Protagoniști în educație
1. Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?
FDP – Protagoniști în Educație a urmat imediat instrucțiunile autorităților și a anulat toate activitățile care le-ar putea pune în pericol sănătatea atât a angajaților cât și pe cea a beneficiarilor. Din motive evidente, am suspendat toate activitățile care se desfășoară în mod normal în școli, dar și cele din birou, în centrul nostru Wonder și / sau în comunitățile vulnerabile în care suntem prezenți.Toți lucrăm de acasă, păstrând în mod constant legătura prin întâlnirile periodice. Întrebarea pe care ne-am pus-o imediat a fost cum putem fi aproape de beneficiarii noștri? Care sunt noile nevoi care urmează a fi abordate? Ce ne spune realitatea? Într-un moment ca acesta este esențial să fim creativi, deoarece trebuie să ne schimbăm obiceiurile și să discutăm despre toată siguranța noastră. Am identificat 3 modalități prin care ne putem replia și crește creativitatea:- nu cenzurăm nimic, regândim totul și încurajăm propunerile fiecăruia;- suntem atenți, observăm, ne întrebăm, ne confruntăm între noi, astfel încât ideile să prindă contur; – când avem o idee, încercăm să vedem dacă poate fi pusă în practică. Căutăm un partener … dacă nu-l găsim, vom aștepta, nu abandonăm, poate peste puțin timp vom reuși.
De asemenea, ne reorganizăm în ceea ce privește strategia noastră de comunicare și strângerea de fonduri, conștientizând că urmează perioade foarte dificile când vine vorba de sponsorizări. Avem o nevoie urgentă de a găsi în primul rând resurse pentru beneficiarii noștri, dar și de a ne menține locurile de muncă, deoarece numai în acest fel putem continua să ajutăm persoanele cele mai vulnerabile.
2. Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?
Beneficiarii noștri sunt exact ca noi, dezorientați, înspăimântați, și mulți dintre noi riscăm să fim supuși acestei situații. Vorbim despre persoane care trăiesc în condiții foarte precare, unele fără acces la apă sau fără mijloace de subzistență sau familii care trăiesc cu copii cu dizabilități care nu mai pot „respira” nici măcar 4-5 ore pe zi, dupa ce au dus copiii la școală. Să vorbim și despre singurătate. Oameni săraci, singuri, care riscă să plătească un preț foarte mare pentru această situație.
3. Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?
În primul rând, ne organizăm să oferim suport și să nu lăsăm oamenii singuri. Organizăm întâlniri prin skype / zoom / telefon pentru a putea continua ședințele de consiliere și, dacă este necesar, efectuăm terapii la distanță … sau chiar inițiem pur și simplu întâlniri virtuale pentru a rămâne conectați în a-i susține. În același timp, ne organizăm și pentru a aduce ajutor de urgență, fie că este vorba despre alimente (există persoane care și-au pierdut locul de muncă, care era incert), fie pentru plata facturilor/utilităților. În plus, săptămânal, aducem dezinfectanți, detergenți, mănusi și măști (în măsura în care le putem procura) împreună cu jocuri pe care copiii să le efectueze acasă. Este începutul unei munci diferite, cu siguranță că vom avea alte idei în timp. Să urmărim ce se întâmplă și să încercăm să învățăm să acordam noi forme de ajutor și caritate. Cu siguranță, se vor întâmpla alte lucruri pe care nu le preconizăm încă astăzi.
4. Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?
Sprijinul material este cu siguranță de mare ajutor în acest moment. Un atelier ne-a oferit 100 de măști de bumbac, un cadou frumos și neașteptat. Continuăm să primim și donații (produse alimentare) de la banca de alimente. În plus, voluntari din alte asociații ne ajută în distribuirea produselor direct la domiciliul beneficiarilor întrucat acum nu le mai putem solicita să se deplaseze la sediul nostru. Un alt ajutor pentru toate ONG-urile, poate chiar mai important este să ne spună povești adevărate și să ne ofere exemple frumoase. Trebuie să urmăm oameni prezenți, creativi, încrezători în posibilitatea de a face bine chiar și astăzi, fără a ne plânge. De exemplu, am cerut unor finanțatori să-și schimbe planurile pentru a face față acestei noi situații. Majoritatea finanțatorilor au fost de acord și ne-au permis să ne transformăm activitățile într-un ajutor foarte concret. Acest lucru era departe de a fi posibil în alte condiții. Să ne spunem reciproc lucruri frumoase, deoarece această perioadă, atât de ciudată și dramatică, ne ajută în același timp să privim realitatea așa cum se prezintă acum. Eu, de exemplu, când vorbesc cu colegii mei prin Skype, uneori mă emoționează. Fiecare dintre ei este extraordinar, fiecare viață este extraordinară, fiecare viață este un dar pe care nu putem să-l considerăm ca fiind garantat…
5. Ce mesaj ai avea de transmis publicului În stare de bine?
Ceea ce se întâmplă este o tragedie care afectează întreaga lume. Dar nu suntem singuri. Papa Francisc ne-a spus într-un discurs recent că Dumnezeu este aproape și ne-a invitat să fim și noi aproape de celălalt, în special de cei mai săraci. Aș vrea să putem spune „totul este în regulă acum”, în loc de „totul va fi bine”. Nu știm cum va fi, dar știm că există deja posibilitatea de susținere printr-o prezență bună și utilă și doar așa putem ajunge la cei care au mare nevoie de ajutor. Chiar și puțină atenție poate face diferența: avem această responsabilitate!
La cei peste 20 ani de la înființare, misiunea FDP – Protagoniști în educație este aceea de a promova demnitatea umană a celor mai dezavantajate persoane din comunitățile noastre, pornind de la experiența fiecăruia dintre ei și implicându-i ca adevărați protagoniști ai vieții lor.