În stare de bine

Masă caldă și asistență pentru refugiații din Cluj-Napoca și Satu-Mare

Proiect derulat de Asociația O Masă Caldă

Prin intermediul proiectului Masă caldă și asistență pentru refugiații din Cluj-Napoca și Satu-Mare, Asociația O Masă Caldă va asigura, timp de 3 luni, 100 de mese calde și/sau pachete cu alimente gratuite pe zi, în Centrul pentru Refugiații în Tranzit din Gara CFR Cluj-Napoca, la punctele de trecere a frontierei din județul Satu Mare (Halmeu, Urziceni, Petea) și/sau în punctele de cazare pentru refugiați din ambele județe.

Durată: 3 luni (1 aprilie 2022 – 30 iunie 2022)

Aria de desfășurare: rural, urban

Localități: Cluj-Napoca și zona limitrofă municipiului (Jud. Cluj-Napoca), Satu Mare și punctele de trecere frontier Halmeu, Urziceni, Petea (Jud. Satu Mare)

Buget proiect: 74.990 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2022, Granturi rapide

 

Despre proiect

În contextul crizei generate de războiul din Ucraina, Asociația O Masă Caldă s-a alăturat eforturilor de sprijinire a migranților și refugiaților care ajung în judetul Satu Mare, prin punctele de trecere a frontierei Halmeu, Urziceni, Petea și în Cluj-Napoca, un oraș de tranzit al refugiaților spre Occident.

În Cluj, Asociația O Masă Caldă a deschis și gestionează, în parteneriat cu Gara CFR Cluj și Poliția Transporturi Cluj, un Centru pentru Refugiații în Tranzit amplasat în Gara CFR Cluj, unde oferă, cu sprijinul a peste 1000 de voluntari, pachete cu alimente pentru cei care staționează în gară, în așteptarea unui alt mijloc de transport sau în vagoane. Centrul pentru Refugiații în Tranzit include locuri pentru servirea mesei, spațiu de odihnă, un punct de prim ajutor și oferă activități de recreere pentru copii, sprijin pentru procurarea biletelor spre alte destinații sau contactele organizațiior din Cluj-Napoca, pentru refugiații care decid să rămână în oraș. În paralel, Asociația O Masă Caldă distribuie pachete de alimente în punctele de frontieră Urziceni, Halmeu și Petea și pachete cu hrană caldă către centrele de cazare deschise pentru refugiații ucraineni în județul Satu Mare. Timp de 3 luni, cu sprijinul programului În Stare de Bine, Asociația O Masă Caldă va continua eforturile de sprijin pentru migranții și refugiații care ajung în Satu Mare și în Cluj, oferindu-le, în medie, 100 de mese calde și/sau pachete cu alimente gratuite în fiecare zi.