În stare de bine

SANTE – Copii și tineri speciali în drum spre o viață sănătoasă

Proiect derulat de Asociația Autism Baia Mare

Proiectul „SANTE – Copii și tineri speciali în drum spre o viață sănătoasă” vizează creșterea autonomiei personale a unui număr de 100 de copii cu tulburări din spectrul autist, beneficiari ai centrului de recuperare administrat de Asociația Autism Baia Mare, prin amenajarea și dotarea bucătăriei din cadrul centrului, organizarea unor ateliere de gătit și de educație pentru pregătirea mesei, dezvoltarea unui pachet integrat de servicii de mișcare și sport adaptat nevoilor acestora și crearea unor grupuri de suport și dezvoltare personală la care aceștia să participe în mod susținut.

Durată: 8 luni

Aria de desfășurare: urbană

Localități: Baia Mare, jud. Maramureș

Buget proiect: 131,600.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2021

Despre proiect

Scopul proiectului este dezvoltarea deprinderilor de viață independentă și sănătoasă pentru 100 de copii și tineri cu vârste între 3 și 19 ani, cu tulburări de dezvoltare, din județele Maramureș, Satu-Mare și Sălaj, prin implicarea acestora în activități de pregătire a mesei, ateliere de gătit, mișcare și sport, dar și în grupuri de suport și grupuri de dezvoltare personală, pentru o perioadă de 8 luni.

Tulburările de dezvoltare au devenit o reală provocare la nivel național, din cauza numărului de noi cazuri diagnosticate care sunt, conform statisticilor, într-o continuă creștere. Tulburarea de spectru autist se caracterizează printr-o capacitate scăzută de a interacționa pe plan social și afectează modul în care copilul percepe și procesează informația senzorială. Simptomele se manifestă în grade și prin comportamente diferite, iar recuperarea copiilor cu TSA depinde de mai mulţi factori, începând cu depistarea precoce şi continuând cu implicarea părintelui într-un proces terapeutic integrat şi personalizat.

Proiectul „SANTE – Copii și tineri speciali în drum spre o viață sănătoasă” stimulează dezvoltarea deprinderilor de viață independentă în rândul a 100 de copii și tineri din jud. Maramureș, Satu-Mare și Sălaj, care trăiesc cu diagnostice precum tulburare de spectru autist, ADHD, retard, întârzieri de dezvoltare sau Sindrom Down. Scopul activităților educative și sportive în care acești copii vor fi implicați este de a le asigura un proces de dezvoltare personală, socială și de sănătate care le va permite să ducă în viitor o viață sigură, sănătoasă și responsabilă ca persoane independente, implicate în viața comunității din care fac parte.