În stare de bine

Santinela ASSOC – Solidaritate între oameni

Proiect derulat de Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC

Prin intermediul proiectului Santinela ASSOC – Solidaritate între oameni, derulat în perioada aprilie – august 2022, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC sprijină și asistă 30 de migranți și refugiați din Ucraina care ajung în Baia Mare, în Sighetul Marmației și în Satu Mare, prin următoarele tipuri de activități: identificarea nevoilor refugiaților în centrele de primire localizate în punctele de trecere frontieră, transport către locațiile de cazare din cele două județe, furnizare de produse alimentare, asistență medicală, servicii educaționale pentru cei mici și servicii de mediere pentru acces pe piața muncii.

Durată: 4 luni (6 aprilie 2022 – 5 august 2022)

Aria de desfășurare: rural, urban

Localități: Baia Mare și punctul de trecere a frontierei Sighetul Marmației (Jud. Maramureș) și Satu-Mare (Jud. Satu-Mare)

Buget proiect: 75,000.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2022, Granturi rapide

 

Despre proiect

Încă de la începutul crizei umanitare generate de conflictul din Ucraina, echipa și voluntarii Asociației Profesionale Neguvernamentale de Asistență Socială ASSOC interacționează cu migranții și refugiații ucraineni care ajung în Blue Dot-ul creat la Sighetul Marmației și le oferă acestora asistență socială și medicală, în funcție de nevoile pe care le identifică imediat după intrarea acestora în țară.

Echipa ASSOC preia refugiații și efectuează un screening al nevoilor imediate ale acestora (cazare, transport, hrană) și al stării lor de sănătate (cu acces la intervenție medicală pe loc acolo unde este cazul), iar apoi le oferă informații privind statutul de refugiat și locațiile disponibile pentru cazare temporară, informații despre rutele de transport către alte orașe din România sau către alte țări, servicii de traducere, servicii de mediere pentru angajare, asistență psihologică și consiliere juridică. Pe întreaga perioadă a proiectului, ASSOC va oferi acest pachet integrat de servicii pentru un număr de 30 de migranți și refugiați care se află în tranzit pe teritoriul României sau care decid să rămână în țară pe termen mediu sau lung.