În stare de bine

Asigurarea de alimente de bază fără gluten pentru familiile de celiaci refugiate din Ucraina

Proiect derulat de Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten

Prin intermediul proiectului Asigurarea de alimente de bază fără gluten pentru familiile de celiaci refugiate din Ucraina, Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten vine în sprijinul unui număr de 30 de persoane refugiate din Ucraina, care trăiesc cu boala celiacă, oferindu-le timp de 4 luni informații legate de achiziția alimentelor fără gluten în România și pachete cu alimente pentru persoane cu nevoi dietetice speciale.

Durată: 4 luni (5 aprilie 2022 – 4 august 2022)

Aria de desfășurare: urbană

Localități: București, Tulcea (Jud. Tulcea), Galați (Jud. Galați), Constanța (Jud. Constanța), Satu Mare, (Jud. Satu-Mare), Jud. Maramureș, Cluj (Jud. Cluj-Napoca), Iași (Jud. Iași), Suceava (Jud. Suceava), Botoșani (Jud.Botoșani)

Buget proiect: 54,960.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2022, Granturi rapide

 

Despre proiect

Pornind de la statisticile europene referitoare la incidența medie a bolii celiace (1%) și de la gradul estimativ de diagnosticare pe teritoriul Ucrainei (20%), membrii Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten apreciază că numărul de persoane refugiate din Ucraina care trăiesc cu afecțiunea celiacă și ajung pe teritoriul României în această perioadă este de peste 500 de persoane.

Dintre acestea, 30 de familii de celiaci, reprezentând cazuri sociale dificile (familii cu 2 membrii celiaci, familii cu copii celiaci cu vârste sub 18 ani sau persoane aflate într-o situație economică precară) vor beneficia de consiliere pentru a identifica cele mai bune opțiuni pentru achiziția alimentelor fără gluten și de pachete alimentare adaptate nevoilor lor, livrate de echipa proiectului către locațiile de cazare ale acestora, pentru o perioadă de 4 luni.