În stare de bine

Bona Dea – Acționăm pentru sănătatea și siguranța femeilor!

Cu Andreea Bragă și Laura Văsi de la Centrul Filia stabilisem o întâlnire la cafea, într-o dimineață de noiembrie. Nu știam nimic despre alăptare, reguli de urmat în timpul sarcinii sau ce trebuie să faci când partenerul de viață începe să fie agresiv.

Știam totuși că trăim într-o țară în care mulți oameni încă se ghidează după regula că rufele murdare se spală în familie, în care mai există percepția că femeile sunt inferioare bărbaților, sau în care e încă rușine să vorbești despre probleme intime de sănătate. Statisticile spun că la noi, 10% dintre mamele care nasc sunt încă minore, iar în prezent 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener. E clar că există o problemă care necesită rezolvare. Proiectul Bona Dea și-a propus creșterea calității vieții a peste 1400 de femei, prin organizarea unor evenimente publice despre prevenirea și combaterea violenței domestice și a problemelor privind sănătatea reproductivă și sexuală, în 6 orașe (Bacău, Focșani, Buzău, București, Ploiești, Pitești) și 18 comunități rurale din proximitatea acestor orașe.

Dar la întâlnirea cu Laura și Andreea mi-am dat seama că proiectul face mai mult decât atât. Din comunitate în comunitate, alături de specialiști, proiectul nu numai că explică femeilor de toate vârstele aspecte legate de viața sănătoasă sau de violența domestică, oferindu-le un cadru sigur de dialog, dar le apropie, le solidarizează, le dezvoltă spiritul civic și le îndeamnă să acționeze, de la „nu, doamnă, noi nu avem asemenea probleme”, la „știu și eu pe cineva care trece prin așa ceva. O voi ajuta!”.

Andreea și Laura știau din statistici care e situația din teritoriu, dar întâlnirile din comunități le-au ajutat să o înțeleagă mai bine, să afle despre cazuri concreteși mai ales să învețe lucruri pe care nici ele nu le știau. Și-au dat seama că sistemul educațional românesc nu le învață pe femei noțiuni de bază despre sănătatea corpului lor. În toată țara, subiectele pe care Bona Dea le abordează sunt încă tabu, iar „rușine” e cuvântul de ordine. Există situații în care femeile diagnosticate cu cancer sunt marginalizate de comunitate, la locul de muncă, sau părăsite de soți. De asemenea, foarte puține recunosc că au fost victime ale violenței domestice. Au auzit explicații precum „e crucea mea și trebuie să o port. Ăsta e destinul meu!”.

Problemele nu se opresc aici. Autoritățile nu sunt mereu alături de femeile în nevoie și nici atunci când este cazul să intervină, din neștiință sau nepăsare, nu o fac. Ba mai mult, în foarte multe comune Andreea și Laura s-au confruntat cu rasismul sau sexismul, auzind sintagme precum „Nu am invitat la discuție și femeile rome, ca nu e cazul să le invităm” sau „vă duceți acolo, la colorații ăia”?

Dar situația nu e peste tot la fel. Au văzut și cazuri fericite, locuri în care asistenții sociali, primarii sau educatorii sunt dedicați, sunt aproape de oameni și fac o treabă excelentă. Au auzit chiar și povestea unui polițist din Valea Seacă, care a cerut și s-a ocupat personal pentru a obține un ordin de protecție pentru o femeie, victimă a violenței domestice. Astfel de exemple le dau speranță să continue.

Proiectul este de abia la jumătate. Întâlnirile cu femeile din comunități vor continua până în luna februarie 2019. Lucrurile evoluează cu fiecare discuție, iar femeile se deschid și întreabă despre problemele lor. Au reușit să vorbească într-o comunitate rurală despre orgasm, iar grupurile de inițiativă au învățat cum să acționeze pentru femeile din comunitate, victime ale violenței domestice, care nu au curajul să vorbească. Echipa Filia se bucură de fiecare mică reușită.

Mai este însă mult până la „starea de bine”. Femeilor le e încă rușine să recunoască că sunt victime ale bolilor sau ale violenței domestice, autoritățile nu le ajută așa cum ar trebui să o facă, sau există încă femei pentru care suma de 38 de lei – suma necesară pentru a obține certificatul medical prin care statul le va ajuta să fie în siguranță – este o piedică majoră. Filia oferă alternative femeilor, le vorbește despre drepturi și viață sănătoasă, dar nu poate înlocui o intervenție sistematică a statului. E nevoie de politici structurale care să vină în ajutorul acestor femei.

Dincolo de politici, legislație, instituții și finanțări, fetele de la Centrul Filia fac un lucru extraordinar: merg pe teren, la firul ierbii, și produc schimbare: om cu om, comunitate cu comunitate. Și, după cum bine zice Andreea, poate că aceasta e soluția pentru starea de bine: o lume în care fetele și băieții au aceleași șanse la îndeplinirea visurilor lor.

Articol realizat de Cătălin Dinu, 2 do Good.

Proiectul „Bona Dea – Acționăm pentru sănătatea și siguranța femeilor!” este derulat de Asociația Centrul Filia și este finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.