În stare de bine

Copilărie regăsită!

Proiect derulat de Asociația Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca

Proiectul Copilărie regăsită! vine în sprijinul comunității de romi din cartierul Bora, orașul Slobozia, cu o serie de activități menite să diminueze fenomenul căsătoriilor timpurii, al sarcinilor în rândul adolescentelor și al traficului de persoane. Intervenția gândită va implica activ 150 de femei și fete în risc, 30 de copii și 30 de tați din comunitatea Bora și 14 specialiști care lucrează sau interacționează cu comunitatea.

Durată: 6 luni (15 septembrie 2023 – 14 martie 2024)

Aria de desfășurare: urbană

Localități: Cartierul Bora, Mun. Slobozia, jud. Ialomița

Buget proiect: 157100 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2023

Despre proiect

Potrivit Eurostat, România este fruntașă în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de mame minore, cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani. Mai mult de o treime dintre mamele minore din Europa cu vârste între 10 și 14 ani sunt în România. Căsătoriile timpurii continuă să reprezinte un fenomen alarmant în România, în ciuda îmbunătățirilor legislative: potrivit Agerpres, între 2018 și 2019 au fost căsătorite 1680 de fete cu vârste între 14 și 17 ani în România. În plus, un raport al Comisiei Europene plasează România în fruntea clasamentului, ca furnizor de victime ale traficului de persoane.

Conform Asociației Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca, statisticile sunt confirmate de datele culese de către organizație în comunitatea din cartierul Bora din Slobozia. Comunitatea de romi de aici este extrem de săracă (mediul propice traficului de persoane, căsătoriilor timpurii și sarcinilor în rândul adolescentelor) și, potrivit echipei O Del Amenca, una tradițională. Căsătoriile la vârste fragede sunt considerate parte din cultura romă atât în interiorul comunității, cât și în afara acesteia. În cartierul Bora, fetele se căsătoresc înainte de 14 ani (multe dintre ele chiar la 9 sau 10 ani) și, potrivit unui studiu realizat de Asociația O Del Amenca, din 100 de mame intervievate, 47 sunt cu vârste sub 16 ani. Totodată, în cartierul Bora foarte mulți copii și tineri se căsătoresc în neam (rude de gradul I), iar multe dintre sarcinile provenind din aceste relații dezvoltă malformații.

Proiectul Copilărie regăsită! derulat de Asociația Centrul Cultural al Romilor O del Amenca își propune să găsească soluții pentru combaterea acestor practici și fenomene cu consecințe extrem de grave asupra sănătății și vieții copiilor și tinerilor din comunitate. Prin intermediul proiectului, 150 de fete și tinere mame aflate în risc (victime ale violenței domestice, implicate în căsătorii timpurii sau în risc de a deveni victime ale traficului de persoane) vor avea acces la servicii de sănătate și vor participa la niște ateliere tematice despre sănătate maternă, planificare familială, abuzul în familie și riscurile asociate traficului, 14 specialiști din comunitate (asistenți sociali, mediatori școlari, mediatori sanitari, reprezentanți ai poliției locale, consilieri școlari, profesori, asistenți comunitari, femei active văzute ca lideri ai comunității) vor participa la un atelier de formare privind provocările cu care se confruntă femeile și fetele din comunitate, 30 de copii vor participa la activități în aer liber și vor deveni membrii ai Clubului Activități Civice, pentru menținerea lor în sistemul educational și 30 de tați vor participa la întâlniri de informare pe tema riscurilor asociate mariajelor timpurii și căsătoriilor în neam