Khetane 2
Proiect derulat de Fundația AltArt pentru Artă Alternativă
Proiectul își propune auto-împuternicirea comunitățillor marginalizate de la Pata Rât și reconstrucția relațiilor Pata-Cluj, prin intervenții culturale emancipatoare, girate de comunitățile din Pata Rât, care vor aduce împreună: 48 de copii și tineri din Pata Rât, 8 specialiști în artă și cultură, 300 de membrii ai comunității din Pata Rât și 600 de persoane din Cluj.
Durată: 8 luni (15 septembrie 2023 – 14 mai 2024)
Aria de desfășurare: urbană
Localități: Cluj-Napoca, zona Pata Rât
Buget proiect: 300.000 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2023
Despre proiect
Zona Pata Rât este o așezare urbană informală, segregată spațial, cu deprivări multiple (mediu toxic, spațiu redus de locuire și lipsa utilităților de bază), aflată lângă groapa de gunoi a orașului Cluj, unde locuiesc aproximativ 2500 de persoane, dintre care peste 1100 copii. Potrivit Fundației Altart, violența structurală, combinată cu rasismul instituțional și al comunității extinse contribuie, de decenii, la invizibilizarea comunităților din Pata Rât și la reducerea șanselor acestora de a-și face vocile auzite.
Fundația AltArt lucrează continuu, de peste 10 ani cu comunitățile din Pata Rât, prin proiecte ce utilizează o abordare orizontală și participativă, bazată pe colaborarea și interacțiunea directă cu membrii comunității. Proiectul Khetane 2 abordează tema justiției sociale, mizând pe auto-împuternicirea comunitățillor marginalizate de la Pata Rât și abordarea relațiilor Pata-Cluj prin capacitatea artei și a proceselor culturale de a conecta și apropia oameni, de a genera reflecție și dialog, de a comunica emoțional, de a crea spații de întâlnire și de a mobiliza energii sociale emancipatoare.
Proiectul construiește pe succesul intervențiilor anterioare ale Fundației: Festivalul Khetane (primul festival comunitar al comunităților marginalizate) sau Radio Pata (radioul comunitar al comunității Pata Rât) și își propune un proces creativ de 5 luni, care va aduce împreună copiii și tinerii din Pata Rât. Prin intermediul unor ateliere artistice, participantii vor scrie versuri și vor propune formate muzicale unice, cu scopul de-a le integra, apoi, într-o producție muzicală hibridă, cu ajutorul specialiștilor și artiștilor invitați în proiect. Asociat atelierelor, se vor realiza, cu recurență lunară, o serie de producții video, editate de profesioniști, menite să atragă atenția publică asupra procesului creativ, și, prin acesta, asupra temelor abordate.
Ca și în cazul Khetane (2022), evenimentul final al proiectului se va constitui într-un prilej de reconectare socială prin intermediul artei și culturii, care va puncta, din nou, necesitatea tematizării situației comunităților marginalizate din Cluj și de pretutindeni. Pe toată perioada implementării, proiectul va mobiliza o rețea de actori, incluzând universități (Sociologie), activiști (Căși Sociale Acum!) și instituții media (TVR), pentru a contribui la articularea publică a problemelor segregării și a inegalităților sociale.