În stare de bine

Corp și consimțământ – educație pentru elevii vulnerabili din județul Galați și București

Proiect derulat de Asociația Pe Stop în parteneriat cu Asociația Femeilor Profesioniste

Timp de 10 luni, peste 1000 de elevi și eleve de la școli din medii vulnerabile din București și Galați vor avea acces, prin intermediul proiectului Corp și consimțământ – educație pentru elevii vulnerabili din județul Galați și București la o serie de ateliere și activități comunitare pe tematici conexe igienei menstruale, educației pentru sănătate reproductivă și sănătății relațiilor.

Durată: 10 luni (1 iulie 2023 – 30 aprilie 2024)
Aria de desfășurare: București și județul Galați
Buget proiect: : 300.000 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2023

Despre proiect

Potrivit Asociației Pe Stop, 1 milion de fete și femei se confruntă cu săracia menstruală în România. Gestionarea incorectă a menstruației poate duce la probleme ale aparatului genital și la retragerea din viața socială, inclusiv absenteism școlar. În același timp, lipsa de informații despre relații sănătoase și consimțământ creează cadrul favorabil pentru relații abuzive și violență în cuplu.

Pe Stop luptă de 5 ani cu sărăcia menstruală, facilitând accesul femeilor și fetelor vulnerabile la resursele de care au nevoie, prin distribuția de produse de igienă și organizarea de cursuri de igienă și de sănătate reproductivă. Proiectul Corp și consimțământ – educație pentru elevii vulnerabili din județul Galați și București este o continuare firească a activității asociației, ce vine în sprijinul a peste 1000 de eleve și elevi din medii vulnerabile din București și Galați, prin:

  • selectarea și formarea a 15 voluntari care să susțină cursuri despre corp și consimțământ cu elevele și elevii (pentru recunoașterea comportamentelor relaționale abuzive și deprinderea unor abilități și instrumente de a pune limite sănătoase și a ieși din contexte toxice)
  • organizarea atelierelor în cadrul școlilor din comunitățile vulnerabile selectate
  • distribuția a 4000 de broșuri informative pe tema igienei menstruale și a sănătății reproductive
  • proiect pilot în școlile participante din Galați – instalarea unor dispensere cu produse de igienă menstruală gratuite
  • întâlniri comunitare pentru mobilizarea comunităților să continue demersurile începute prin acest proiect