În stare de bine

Apel de proiecte 3/2023 – În Stare să Ajut

Lista proiectelor PROPUSE SPRE FINANȚARE

6 ONG-uri primesc finanțare pentru a veni în sprijinul adolescenților din România, pentru proiecte ce vizează prevenția consecințelor negative asociate consumului de droguri:

Asociația StreetAware în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie –  Educație pentru decizii înțelepte

Asociația Lindenfeld (Ajungem MARI) în parteneriat cu Asociația Preventis – Fii bine cu tine! Educație & Prevenire NU dependență

Asociația Tineri pentru TineriÎn echilibru – prevenirea consumului de substanțe toxice în rândul adolescenților

Asociatia Aliat în parteneriat cu FDP – Protagoniști în educațieMai puternici împreună

Asociația ASMEAAlege libertatea!

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania – Filiala Sibiu – Din Sibiu punem Stop Joc Drogurilor!

LISTA DE REZERVĂ
Fundatia EstuarPas cu pas spre o școală fără droguri: program de informare și consiliere psihologică pentru prevenirea consumului de droguri în școli
Asociatia Romana Anti-SIDAPrevenire de la egal la egal – proiect de implicare a tinerilor în serviciile adresate tinerilor pentru prevenirea dependențelor

Lista proiectelor care au intrat în etapa evaluării tehnico-financiare poate fi accesată AICI.

Consumul de droguri în rândul adolescenților reprezintă o problemă de sănătate publică cu implicații semnificative la nivel individual, social și economic.

Conform Raportului Național privind situația drogurilor la nivelul anului 2022, România se confruntă cu o creștere preocupantă a consumului. Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

În acest context programul În Stare de Bine lansează Apelul 3/2023 – În Stare să Ajut, prin intermediul căruia pune la dispoziție echivalentul a peste 200.000 de euro din bugetul anual, pentru inițiative de prevenție a consecințelor negative asociate consumului de droguri  în rândul adolescenților.

Obiectivul specific al Apelului 3 – În Stare să Ajut este dezvoltarea și implementarea de inițiative de prevenire a consecințelor negative asociate consumului de droguri în rândul adolescenților din România, prin oferirea accesului acestora la informații, servicii și resurse specializate pentru a reduce riscurile asociate consumului de droguri în această grupă de vârstă și pentru a promova un stil de viață sănătos.

 În Stare să Ajut 2023 se adresează organizațiilor neguvernamentale din România (asociații, fundații sau federații,  Crucea Roșie Română și structurile sale cu personalitate juridică precum și Fundațiile pentru tineret de la nivel județean și ale municipiului București și Fundația Națională pentru Tineret). Mai multe informații cu privire la eligibilitatea solicitanților se regăsesc în Ghidul Solicitantului.

Grupuri țintă și beneficiari

Acest apel se adresează în principal adolescenților cu vârsta între 12 și 18 ani, aflați în situații și în medii de risc în ceea ce privește consumul de substanțe.

 Pe lângă grupul țintă vizat direct de program, cel al adolescenților, este permisă includerea altor grupuri țintă care au un impact direct asupra acestora. Astfel, se pot lua în considerare și alte categorii de beneficiari, cum ar fi părinții, cadrele didactice și membrii comunității extinse

Numărul minim de beneficiari pentru un proiect este de 20.

Poți găsi exemple de inițiative/ activități susținute în cadrul acestui Apel în Ghidul Solicitantului.

Valoarea granturilor

Bugetul total al Apelului 3 –  În Stare să Ajut este de 1.050.000 lei.

O organizație poate solicita pentru un proiect între 30.000 lei și 175.000 lei

Durata proiectelor

Durata proiectelor în cadrul Apelului 3 – În Stare să Ajut poate fi cuprinsă între  3 luni și 5 luni.

Estimăm posibilitatea începerii proiectelor în data de 15 ianuarie 2024, cu dată limită de încheiere 15 iunie 2024.

Cum aplici

În cadrul Apelului 3 – În Stare să Ajut, o organizație nu poate înscrie mai mult de o propunere de proiect în calitate de Solicitant și poate primi finanțare în calitate de Solicitant sau partener pentru maxim o propunere de proiect

Procedura de aplicare constă în completarea și transmiterea unui formular de cerere de finanțare (Anexa 1) și a anexelor aferente acesteia printr-un sistem de aplicare exclusiv online, ce poate fi accesat AICI.

Propunerile de proiect pentru Apelul 3În Stare să Ajut se pot înscrie în platforma online în  perioada 1 noiembrie 2023 (ora 9:00) – 3 noiembrie 2023 (ora 16:00).

Mai multe detalii cu privire la aplicarea online sunt prezentate în Ghidul Solicitantului.

Poți adresa întrebări referitoare la acest Apel la adresa laura.cireasa@fdsc.ro sau telefonic la numărul 0742.200.894, persoană de contact: Laura Cireașă.

În cazul întâmpinării unor dificultăți legate de utilizarea sistemului online, poți adresa întrebări prin email la adresa support@fdsc.ro sau telefonic, la numărul 0757.579.176, persoană de contact Sorin Coman

Documentele aferente Apelului În stare să Ajut 2023 sunt următoarele:

Ghidul Solicitantului
Anexa 1 – Cerere de finanțare
Anexa 2 – Rezultate și indicatori
Anexa 3 – Bugetul proiectului
Ghid de utilizare a SISTEMULUI online

 

În Stare de Bine este un program adresat organizațiilor neguvernamentale din România, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC). Programul pune la dispoziția organizațiilor neguvernamentale 1.000.000 euro/ anual pentru inițiative destinate grupurilor vulnerabile, în domeniile cultură, sport și viață sănătoasă.