În stare de bine

(c) Norbi Țenchiu - orașul Bălan

A 3-a ediție a Laboratorului Creștem Comunități are loc în fostul oraș minier Bălan, în județul Harghita

55 oameni pasionați de lucrul în societatea civilă, cu experiență în construcția și dezvoltarea de comunități se întâlnesc în perioada 26 – 29 octombrie la Bălan, în județul Harghita la evenimentul offline Laboratorul Creștem Comunități, parte a platformei #Creștem ONG-uri, din programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România.

Laboratorul este organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Asociația Ecosportivă Sufletul Hășmașului, cu scopul de a conecta asociațiile și instituțiile din Bălan cu expertiza unor ONG-uri din toată țara, pentru a identifica împreună posibile soluții la nevoile identificate de organizatori și de actorii cheie din ONG-uri, instituții publice (primărie, școli), antreprenori și societatea civilă de la nivel local. Bălan este localitate fost monoindustrială cu o populație de 5000 de persoane, în care restructurarea sectorului minier a afectat profund comunitatea din punct de vedere socio-economic.

Am găsit la Bălan o comunitate care nu intră în clișeul orașelor mici din România, în curs de depopulare. Suntem impresionați de implicarea civică a oamenilor, a ONG-urilor din Bălan, cât și de abordarea deschisă și constructivă a reprezentanților autorităților. Deși la prima vedere Laboratorul Creștem Comunități În Stare de Bine aduce o infuzie de informații și expertiză către comunitate, ne propunem un proces din care toată lumea va învăța și se va inspira, descoperind comunitatea din Bălan. – Vlad Dumitrescu, Director Programe FDSC

Ce se întâmplă în Laboratorul Creștem Comunități din Bălan?

Laboratorul presupune ateliere de comunicare pentru ONG-uri și instituțiile publice, întâlniri informale și de lucru între participanți din Bălan și reprezentanți ai asociațiilor invitate din țară, consultanță pentru dezvoltare locală din perspectiva temelor precum mediu și turism responsabil, implicare civică, incluziune, transformare digitală, un târg de inițiative și idei pregătit de persoanele din Bălan și invitații externi și un spectacol de teatru comunitar, realizat alături de copiii din Bălan, ghidați de una dintre asociațiile invitate.

În cele 3 zile de învățare accelerată se va co-crea un eveniment participativ și colaborativ prin care se vor experimenta diferite metode de lucru, atât la nivel individual/ personal dar și organizațional. Scopul principal este contribuirea cu perspective noi la activitatea ONG-urilor din Bălan și buna colaborare dintre asociațiile locale, instituțiile publice, antreprenorii și societatea civilă.

Laboratorul pune accentul pe comunicare și buna colaborare între persoanele implicate activ în dezvoltarea comunității din Bălan

Pe lângă temele specifice care țin de eventuale direcții de dezvoltare ale orașului Bălan, Laboratorul Creștem Comunități propune participanților ateliere pe teme de comunicare pentru ONG-uri și instituții publice concentrate în jurul întrebărilor Ce vor ONG-urile din Bălan să știe cetățenii despre ele și cum își pot transmite mesajele clar și convingător? și Ce vor instituțiile (primărie, școală etc.) să le transmită cetățenilor și cum le pot propune acestora un dialog deschis și constructiv? Aceste conversații răspund dorinței tuturor actorilor cheie consultați din Bălan, aceea de a îmbunătății comunicarea și relațiile dintre persoanele, organizațiile și instituțiile implicate activ în societatea civilă.

ONG-urile invitate sunt Aspire to Change, Code for Romania, Copii pentru Viitor, Centrul de Resurse pentru participare publică, Fundația Regală Margareta a României, Mioritics, Asociația Prietenia Copșa Mică, Romanian Youth Movement for Democracy, MTB Academy, Red Panda, Teach for Romania și Techsoup.

Urmăriți jurnalul celor trei zile de Laborator Creștem Comunități pe paginile de Facebook și Instagram În Stare de Bine și prin #CrestemComunitati
___
Laboratorul Creștem Comunități face parte din programul „Creștem ONG-uri”, parte a programuluiÎn Stare de Bine, dedicat dezvoltării organizațiilor neguvernamentale, creat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu sprijinul Kaufland România. Resursele și instrumentele care îi stau la bază au fost testate și validate în ultimii 5 ani alături de peste 1000 de organizații de talii și din domenii diferite, la nivel național și internațional.