Educație prin sport și aventură
Proiect derulat de Asociația Reality Check.
Prin intermediul proiectului Educatie prin sport și aventură, Asociația Reality Check continuă activitățile de educație prin sport testate deja în cele două comunități și își propune să crească starea de bine a copiilor din Castelu și Coroieni, prin dezvoltarea unui program de activități sportive și aventură pentru întreaga comunitate. Timp de 10 luni, 70 de copii vor participa la activități sportive săptămânale (cluburi de fotbal și volei), 28 de copii vor merge în tabere de dezvoltare prin aventură și joc, iar peste 1000 de copii și adulți vor participa la Ștafetele pentru educație.
Durată: 10 luni (1 iulie 2023 – 30 aprilie 2024)
Aria de desfășurare: națională
Localități: Comuna Castelu (satele Castelu și Nisipari), județul Constanța. Comuna Coroieni (comunitatea Ponorâta și satele Baba, Coroieni, Dealu Mare, Drăghia, Vălenii Lăpușului), județul Maramureș)
Buget proiect: : 297.301.25 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2023
Despre proiect
Potrivit Asociației @Reality Check, Castelu este o comună cu o populație foarte săracă de turci-romi (horahai), care nu sunt recunoscuți sau sprijiniți nici de comunitatea turcă, nici de cea romă. În sat sunt peste 600 de copii, dintre care mulți nu mergeau la școală sau la gradiniță până acum câțiva ani și o parte au abandonat. Majoritatea părinților săraci nu știu să scrie și să citească, sunt intimidați de școală și au nevoie de ajutor să înscrie copiii. Din 2019, de când Reality Check implementeaza în Castelu proiecte de educație prin sport, educație remedială, sănătate și asistență socială integrată, lucrurile s-au îmbunătățit și mult mai mulți copii sunt acum înscriși la școală și o frecventează.
În Coroieni, trăiesc în sărăcie severă și excluziune peste 800 de romi, dintre care 520 copii – majoritatea în Ponorâta, izolați fizic și social de restul comunei. Deși și aici s-au înregistrat progrese semnificative în urma intervenției comune în localitate a Reality Check, a școlii și a primăriei, în Ponorâta continuă să fie multe locuințe improvizate suprapopulate și dărăpănate, fără acces la electricitate și apă curentă, cu un nivel foarte scăzut al capitalului uman (95% dintre adulți sunt analfabeți/analfabeți funcțional).
Potrivit expertelor Reality Check, în aceste comunități, singura șansă la un viitor mai bun este o intervenție integrată pe termen lung, centrată pe educația copiilor și atragerea lor în activități de petrecere a timpului liber care să le dezvolte abilitățile, să le lărgească orizontul și să le stimuleze dorința de a depăși condiția părinților.
Proiectul Educație prin sport și Aventură continuă activitățile de educație prin sport testate deja în cele două comunități și își propune să crească starea de bine a copiilor din Castelu și Coroieni, prin dezvoltarea unui program de activități sportive și aventură pentru întreaga comunitate. Timp de 10 luni, 70 de copii vor participa la activități sportive săptămânale (cluburi de fotbal și volei), 28 de copii vor merge în tabere de dezvoltare prin aventură și joc, iar per total, 900 de copii și 200 de adulți vor participa la Ștafetele pentru educație, devenite deja o tradiție în comunitate.