Fără frică – povești din lumea noastră
Proiect derulat de Asociația Untold Stories
Prin intermediul proiectului Fără frică – povești din lumea noastră, 35 de tineri romi și non-romi din sistemul de protecție al statului vor fi implicați în actvitități menite să le stimuleze auto-cunoașterea, stima de sine, creativitatea, prin mijloace artistice precum: ateliere de storytelling, vizionarea unor proiecții de film și a două spectacole performative, dar și realizarea a minim 4 scurtmetraje și a unor campanii de awareness care să susțină incluziunea tinerilor provenind din medii vulnerabile.
Durată: 5 luni (1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023)
Aria de desfășurare: urbană
Localități: București, Jud. Prahova (Ploiești și Bărcănești), Jud. Călărași (Călărași, Curcani, Gălbinași)
Buget proiect: 208,395.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2022
Despre proiect
Tinerii instituționalizați sau cei care au părăsit sistemul de protecție al statului reprezintă una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale din România. Provocările sunt și mai mari pentru aceia dintre ei care sunt si de etnie romă, pentru că se confruntă cu discriminare etnică, dublată de marginalitatea condiției de copil instituționalizat. Cele mai vulnerabile sunt fetele rome instituționalizate, victime ale unei triple discriminări. Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen a Parlamentului European atrage atenția că femeile și fetele de origine romă
sunt adesea supuse discriminării intersecționale, pe baza etniei, dar și a genului, atât de societatea majoritară, dar și în propriile comunități.
Conform unei cercetări realizate de European Roma Right Center, 3500 de copii părăsesc anual sistemul de protecție românesc și, dintre aceștia, 1 din 40 își găsește un loc de muncă cu forme legale. Proiectul Fără frică – povești din lumea noastră răspunde provocărilor întâmpinate de acești tineri: lipsa de încredere în ei înșiși generată de trauma abandonului, discriminarea, abandonul școlar, absenteismul, marginalizarea socială, lipsa contextelor și oportunităților de a-și descoperi creativitatea și de a-și atinge potențialul, dar și accesul scăzut la produse și activități culturale.
Timp de 5 luni, proiectul va sprijini peste 35 de copii și tineri aflați în sistemul de protecție sau care l-au părăsit recent, majoritatea de etnie romă, prin demersuri artistice, ateliere de storytelling, realizarea de scurtmetraje și campanii de awareness, o caravană și o gala a tinerilor instituționalizați să devină mai conștienți de sine, de propria identitate și de potențialul lor.