În stare de bine

Împreună pentru Protecția Copiilor: Abordare Interinstituțională în Combaterea Traficului de Minori

Proiect derulat de Asociația Reaching Out

Prin intermediul proiectului Împreună pentru Protecția Copiilor: Abordare Interinstituțională în Combaterea Traficului de Minori, Asociația Reaching Out vine în sprijinul a 12 victime minore ale fenomenului traficului de persoane (prin asistență medicală, psihologică, socială, juridică și educațională), pentru a facilita depășirea traumelor și reintegrarea în societate) și prin înființarea unui grup interinstituțional de lucru și de formare, prin care instituții cheie la nivelul județului Argeș să lucreze și să se formeze împreună în combaterea traficului de persoane.

Durată: 10 luni (6 iulie 2023 – 5 mai 2024)
Aria de desfășurare: urbană

Localități: Jud. Argeș

Buget proiect: : 300 000 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2023

Despre proiect

România este una dintre principalele țări de origine și de tranzit pentru femeile și fetele care sunt traficate internațional. Afluxul de fete tinere din Europa de Est este adesea atribuit lipsei de oportunități de muncă acasă și accesului ușor la piețele europene mai bogate. Lipsa prioritizării din partea autorităților, cât și coordonarea ineficientă între principalii actori activi în combaterea traficului și sprijinul victimelor permit, de asemenea, înflorirea acestui fenomen extrem de grav în România.

După căderea comunismului, traficul de ființe umane (TFU), facilitat de granițele deschise și de tehnologiile avansate de comunicare, s-a agravat treptat, stârnind îngrijorări la scară globală. În 2021, 505 victime au fost identificate în România, dintre care 282 copii (Sursa: ANITP). Potrivit Comisiei Europene, 2880 dintre victimele identificate la nivelul UE (locul 2) proveneau din România.

Proiectul Împreună pentru Protecția Copiilor: Abordare Interinstituțională în Combaterea Traficului de Minori, derulat de Asociația Reaching Out, vine în întâmpinarea provocărilor cu care se confruntă copiii și tinerii, victime ale traficului de persoane prin două intervenții susținute în paralel:

  • un cadru de suport complex pentru 12 victime minore ale TFU (asistență medicală, psihologică, socială, juridică și educațională), pentru a facilita depășirea traumelor și reintegrarea în societate)
  • înființarea unui grup interinstituțional de lucru și de formare prin care instituții cheie la nivelul județului Argeș să lucreze și să se formeze împreună pentru a putea crea un cadru multi-instituțional de acțiune pentru combaterea traficului de persoane și sprijinul victimelor (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, DIICOT Argeș, Parchetul General, Inspectoratul Școlar Argeș, Direcția de Sănătate Publică Argeș, Cancelaria Guvernului României)