#ÎnStareDeBine – Behind the scenes
Programul In Stare de Bine a demarat în luna aprilie a anului 2018. Atunci, Kaufland România lansa un program inedit, alături de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Programul urma să ofere, pe parcursul anului 2018, granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pentru organizațiile neguvernamentale din România.
Iată-ne un an mai târziu, alături de 31 de proiecte finanțate pe cele 3 domenii de acțiune ale programului: cultură, sport și viață sănătoasă, respectiv drepturile femeilor, o prioritate ce s-a adăugat ulterior. Astăzi pătrundem în culisele programului În stare de bine și aflăm povestea de la Anna Katharina Scheidereiter – Responsabil CSR, Kaufland România și de la echipa FDSC de implementare a programului.

„Ne-am dat seama că este o mare nevoie de finanțare pentru ONG-urile din sfera de sport, viață sănătoasă și cultură”, a început Anna Katharina Scheidereiter – Responsabil CSR Kaufland România. Discuțiile cu FDSC despre un program de finanțare susținut de Kaufland au început la finalul anului 2017. Ușor-ușor, ideea a prins rădăcini și strategia de program a fost realizată. Domeniile vizate erau finanțate prea puțin în România, de diverse companii sau programe, iar denumirea „În Stare de bine” a venit ca urmare a alegerii celor 3 domenii de acțiune.
Pe 23 aprilie, la prima oră a fost deschis primul apel de proiecte. Limita maximă de proiecte care puteau fi depuse era de 80, limită atinsă în primele 45 de minute ale apelului. Era clar că programul În stare de bine era binevenit și că ONG-urile din România au mare nevoie de finanțare. Fiind primul an al programului, totul a fost provocare. Echipa FDSC s-a mobilizat, iar la următoarele 2 apeluri au aplicat peste 550 de proiecte, oferind posibilitatea tuturor organizațiilor doritoare să aplice la program.
Si uite așa, a trecut un an cu 3 apeluri de proiecte, cu sute de aplicații și 31 proiecte care au adus starea de bine în 30 de județe din România. Acum, că finanțările au fost acordate și proiectele finalizate, i-am întrebat pe membrii echipei care au fost momentele wow din ultimele 365 de zile. Pentru Iuliana de la FDSC, momentul în care le-a ascultat pe beneficiarele proiectului Bona Dea (Centrul FILIA) a fost unul memorabil, prin faptul că femeilor din proiect le-a fost oferit un spațiu sigur în care acestea și-au putut împărtăși problemele. Laura a fost impresionată de Muzeul Memoriei al Asociației PunctArt, un proiect care aduce istoria de acum 100, într-un mod inovator, printr-o expoziție multimedia. Ioana a subliniat esența programului – impactul care schimbă viața în bine. „A fost foarte intens! S-au întâmplat foarte multe lucruri, nu pot să vorbesc doar despre un moment specific”. Dalisa îi admiră pe voluntarii P.A.V.E.L pentru tot efortul lor și s-a bucurat că în orașul natal, Iași, asociația ReGenerator a adus un proiect cultural inedit. Pentru Gena, fiecare proiect este un mic wow. Ca responsabil financiar, s-a întâlnit în ultimul an cu momente memorabile, precum achiziționarea cu greu a unor obiecte rare pentru câteva proiecte culturale.
Kaufland România a implicat angajații în selectarea proiectelor propuse spre finanțare. Kathi se bucură că programul a avut mai multe proiecte de viață sănătoasă cu o puternică componentă educațională sau feministă. În plus, a rămas impresionată de creativitatea proiectelor precum „Hai în Sat la operă” – care aduce opera aproape de oamenii din mediul rural sau ”Cultură-n șură pe șoseaua de centură”. Își amintește cu bucurie de Basket 3×3, o competiție care a avut lor în parcarea Kaufland Barbu Văcărescu, sau de proiectul Climb Again.
În Stare de Bine a adus și multe momente de revelație pentru cele două echipe din spatele programului – Kaufland și FDSC. Cam toate au fost legate de puterea comunității și de relațiile care s-au sudat în ultimul an. De exemplu, au amintit de prietenia puternică legată între beneficiarii nevăzători din proiectul celor de la Tandem Arena și co-piloții lor, sau de modul în care proiectul derulat de Moara de Hârtie a scos zeci de copii din satul natal și le-a dat ocazia să mănânce pizza pentru prima dată.
Ca să povestim toată experiența În Stare de bine, ne-ar trebui multe ore. În Stare de Bine chiar a schimbat mentalități și ne place să credem că a început și schimbarea vieților celor 65.000 de beneficiari din toată țara. Iuliana Rada de la FDSC concluzionează ideea programului: oamenii din organizații fac diferența și aduc starea de bine prin implicare, dincolo de ideea proiectelor sau a inițiativelor.