Joc și educație pentru o comunitatea sănătoasă!
#InStareDeBine
Proiect derulat de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală
Proiectul Joc și educație pentru o comunitatea sănătoasă! propus de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală constă în reducerea violenței bazată pe stereotipuri de gen și etnie în rândul tinerilor din comunitatea vulnerabila din Cartierul Ferentari și scăderea numărului de sarcini nedorite în rândul minorelor din comunitate. Proiectul contribuie la conștientizarea și creșterea capacității tinerilor de a identifica, raporta și de a interveni într-o situație de violență și facilitează accesul adulților la informații și servicii esențiale pentru sănătatea reproducerii.
Durată proiect: 9 luni (septembrie 2024 – mai 2025)
Aria de desfășurare: urbană
Localități: Cartierul Ferentari, București
Buget proiect: 296.250.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2024
Despre proiect
Proiectul abordează doua probleme majore care există în comunitatea din Cartierul Ferentari din București. Prima constă în violența cu care se confruntă membri comunității. Cea de-a doua rezidă în numărul ridicat al mamelor minore. Persoanele de etnie roma din acest cartier sunt cele mai afectate deoarece se confruntă cu multiple forme de discriminare (etnica, gen, statut).
Proiectul este necesar deoarece formează 10 persoane din comunitate în folosirea metodelor de predare alternativă (teatru social & boardgame), crește gradul de conștientizare și informare în rândul copiilor și tinerilor atât în ceea ce privește violența de gen, discriminarea și stereotipurile, cât și a sănătății reproductive și sexuale. Proiectul facilitează și accesul femeilor rome la servicii medicale cum ar fi screeningul de cancer cervical și urmărește reducerea inegalităților și prevenirea sarcinilor nedorite și a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) prin distribuirea de prezervative, teste de sarcina și teste pentru ITS.
Ca rezultat al activităților propususe, tinerii din comunitate vor dobândi cunoștinte esențiale din sfera de sănătate, dar și cunoștințele și gradul de încredere pentru a identifica, raporta și lua atitudine într-o situație de violență. Membri comunității vor dobândi informații despre violența bazată pe gen și utilizarea planificării familiale și contraceptivele moderne, contribuind la o schimbare atitudinală.
140 de copii și tineri între 10 si 18 ani dintr-o comunitate vulnerabilă (Cartierul Ferentari) din care minim 30 sunt de etnie romă vor fi beneficiarii sesiunilor de teatru social, respectiv sesiunea de informare și constientizare.
40 de persoane adulte între 18 si 50 de ani din aceeași comunitate vor fi beneficiarii sesiunilor de informare și conștientizare dedicate.
100 de persoane din Cartierul Ferentari care vor primi kit-uri de igiena, prezervative, teste de sarcina și teste rapide pentru infecții cu transmitere sexuală.
20 de fete si femei din Cartierul Ferentari care vor primi sprijin în vederea accesării și decontării serviciilor medicale de ginecologie din proximitate.
20 de persoane care vor beneficia de informații despre accesul la servicii medicale din sfera sănătății sexuale și reproductive prin intermediul liniei telefonice.