Picături de CURCUBEU
#InStareDeBine
Proiect derulat de de Asociația Favor
Proiectul Picături de CURCUBEU propus de Asociația Favor are ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor din comuna Filipeni aflați în situații vulnerabile, stimularea încrederii în sine și descoperirea resurselor personale la care au acces cât și înșușirea unor comportamente optime pentru a putea spera și accesa o viață și un viitor mai bun. Reducerea efectelor negative ale traumelor generate de sărăcie, violență, inegalitate socială și instituționalizarea copilului vulnerabil.
Durată proiect: 10 luni (1 august 2024 – 30 Aprilie 2025)
Aria de desfășurare: rurală
Localități: Mărăști, Brad, Bălaia, Filipeni, Fruntești și Valea Botului, comuna Filipeni, județul Bacău.
Buget proiect: 294,525.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2024
Despre proiect
Nevoia acestui proiect reiese din realitatea ciclului sărăciei materiale și psihologice care afectează comunitatea din comuna Filipeni, jud Bacău. Comunitatea din Filipeni se confruntă cu dificultăți de acces la resurse esențiale, precum apa curentă și transport. De asemenea, consumul de alcool în rândul adulților, afectează negativ copiii, care trăiesc adesea în condiții precare.
Școala gimnazială din Filipeni are 149 de elevi, majoritatea provenind din familii sărace, iar 28% sunt copii din sistemul de protecție care au nevoie de sprijin pentru integrare socială. Această situație îi expune pe copii la riscul de marginalizare și instituționalizare sau experimentarea unei vieți dure și nesănătoase fizic și psihologic.
Prin intermediul proiectului și al parteneriatelor cu autoritățile locale și școală, se urmărește o abordare integrată pentru prevenirea abandonului școlar și marginalizarii copiilor, contribuind la construirea unui viitor mai bun pentru aceștia și pentru comunitate în ansamblu.
Obiective
- oferirea de servicii integrate pentru 36 de copii, în cadrul centrului de zi Curcubeu timp de 9 luni
- creșterea gradului de informare a minim 70 de elevi de clasele 5-8 in 9 luni de activitate, cu privire la riscurile și amenintările care contribuie la diminuarea calității vieții personale și de grup și în final la marginalizare.
- încurajarea și facilitarea unor relații sănătoase în familie și comunitate prin implicarea tuturor categoriilor de vârstă în activități educative care promovează solidaritatea și sănătatea psihosocială. Participă 10 vârstinici, 20 de părinți, o campanie de ecologizare și o vizită de sărbători la minim 15 persoane vârstnice.