În stare de bine

Judo se joacă. CE Spui?

Proiect derulat de Asociația Club Sportiv Bronx Powerlifting Club Bacău

Prin intermediul proiectului Judo se joacă. CE Spui?, 50 de copii cu CES din sistemul de învățământ băcăuan vor participa, timp de 6 luni, la antrenamente de judo adaptate nevoilor lor și se vor pregăti nu doar pentru cerințele vieții de zi cu zi, cât și pentru participarea la competiții sportive de tip Special Needs, organizate de Asociația Club Sportiv Bronx Powerlifting Club Bacău.

Durată: 6 luni (1 septembrie 2022 – 28 februarie 2023)

Aria de desfășurare: urbană

Localități: Bacău, Jud. Bacău

Buget proiect: 249,840.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2022

Despre proiect

Potrivit Inspectoratul Școlar Județean Bacău, în cele 52 de unități școlare active la nivelul orașului, 700 dintre elevi sunt diagnosticați cu CES. CES-ul este o asociere de tulburări cognitive, de orientare, de coordonare și motrice semnificative. Copiii care trăiesc cu CES au nevoi speciale de învățare, de adaptare, de comunicare, de cele mai multe ori nu pot merge singuri la școală, ci trebuie însoțiți de un shadow, sunt diferiți și ajung să ducă o viață în umbră, asupra căreia planează marginalizarea și excluziunea socială.

Începând cu luna septembrie, Asociația CS Bronx Powerlifting Club Bacău revine pe scena sportului băcăuan cu o nouă inițiativă, de această dată depășind abordarea clasică a judoului. Pornind de la metodologia clasică a unui sport consacrat la nivel internațional, recunoscut de UNICEF ca având cele mai multe beneficii în dezvoltarea fizică și psihoemoțională a unui copil, proiectul Judo se joaca, CE Spui? își propune să ofere o alternativă terapeutică prin judo copiilor cu CES din sistemul de învățământ băcăuan, care au nevoie de sprijin pentru a face față provocărilor educaționale și sociale.

Astfel, în următoarele 6 luni, 50 de copii cu CES din Bacău vor participa la antrenamente de judo adaptate nevoilor lor și se vor pregăti nu doar pentru cerințele vieții de zi cu zi, cât și pentru participarea la competiții sportive de tip Special Needs. Prin alternarea jocurilor de atenție și strategie cu sportul, în timpul antrenamentelor, copiii vor fi încurajați și îndrumați spre deschidere socială, spre comunicare, spre raționalizarea, înțelegerea și interpretarea realității pas cu pas, vor dezvolta încredere în forțele proprii și abilități fizice, cognitive și sociale care să-I apropie de o viață neprivativă de drepturi și experiențe.

La finalul proiectului, CS Bronx Powerlifting Club Bacău va organiza o competiție de judo dedicată copiilor cu nevoi speciale, care va aduce împreună cei 50 de copii beneficiari direcți ai proiectului, cu copii cu CES, dar și tipici, din toată țara.