În stare de bine

Nu lăsați războiul să frângă aripi

Proiect derulat de Asociația Scouts of Art

De la începutul războiului din Ucraina, câteva mii de refugiați au solicitat asistență pentru tranzit sau pentru ședere temporară în vama Albița și în localitatea Bârlad. Dintre aceștia, Asociația Scouts of Art a identificat, împreună cu autoritățile, un grup de 20 de copii refugiați cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani, care vor rămâne pe termen lung în Bârlad. Pentru a veni în sprijinul lor, membrii asociației au fondat un grup de voluntari români și refugiați adulți care vor facilita, în următoarele 10 luni, mai multe tipuri de activități gândite să stimuleze integrarea copiilor în comunitatea locală.

Durată: 10 luni (1 iunie 2022 – 31 martie 2023)

Aria de desfășurare: rural, urban

Localități: Bârlad și localități limitrofe din Jud. Vaslui

Buget proiect: 248.870 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2022, Granturi medii

Despre proiect

Scopul proiectului Nu lăsați războiul să frângă aripi este implicarea celor 20 de copii refugiați în activități educaționale, de consiliere psihologică și în activități recreative, culturale, de petrecere a timpului liber, pe perioada șederii acestora în localitatea Bârlad. Rezultatele vizează dezvoltarea capacității de receptare și producere a mesajelor în limba română și engleză, îmbunătățirea stării de bine și creșterea stimei de sine a copiilor prin accesul la activități de care în prezent sunt privați, stimularea conștientizării în rândul beneficiarilor copii și în rândul aparținătorilor acestora asupra riscurilor asociate fenomenului de trafic de ființe umane, dar și combaterea rasismului și xenofobiei și promovarea interculturalității prin colaborarea dintre refugiații ajunși în Bârlad și localnici.

Timp de 10 luni, cei 20 de copii refugiați beneficiari ai proiectului vor fi implicați în: activități de consiliere psihologică și emoțională pentru depășirea traumelor, activități educaționale pentru îmbunătățirea capacității de relaționare în limba română și engleză, activități recreative, culturale și de petrecere a timpului liber, pentru socializare și crearea de noi prietenii (ateliere handmade, vizite turistice în zonă, excursii tematice și o tabără). Totodată, în cadrul proiectului două mame refugiate din Ucraina vor fi angajate pentru a facilita comunicarea dintre profesori, voluntari și copii.