În stare de bine

Perimetru de solidaritate, un spațiu comun pentru cei vulnerabili

Prin proiectul Perimetru de solidaritateAtelierul Ad Hoc Comunitate va sprijini 20 de persoane fără adăpost din București prin amplasarea în sectorul 2 a 20 de spații de depozitare organizate ca dulapuri (lockere), astfel încât aceștia să își poată păstra lucrurile personale în condiții de siguranță.

Unitățile de depozitare urmează să fie date în folosință în primăvara aceasta și vor putea fi gestionate de DGASPC Sector 2, Asociația Carusel, Fundația Parada, Armata Salvării și Samusocial.

Proiectul a fost finanțat în cadrul programului În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Atelier Ad Hoc Comunitate este o asociație creată de arhitecții George Marinescu și Maria Daria Oancea, fondatorii Atelier Ad Hoc, o practică de arhitectură cu angajament social din București preocupată de relația dintre spațiul public, informalitate și condițiile de locuire, manifestată în diferite situații din oraș.

Fondatorii ne-au povestit despre proiect, ideea lui și implementare, în acest interviu:

Cum v-a venit ideea proiectului? Erați deja în legătură cu ONG-uri care lucrează cu oameni fără adăpost și vi s-a povestit această nevoie?

Atelier Ad Hoc colaborează de mai mulți ani cu reprezentați ai  D.G.A.S.P.C. Sector 2 și ai Asociației CARUSEL în vederea găsirii unor soluții de sprijin flexibile pentru persoanele fără adăpost iar începutul proiectului își are originea în aceste interacțiuni și proiecte realizate în trecut, dar mai ales în deschiderea partenerilor noștri către demersuri experimentale care testează moduri alternative de sprijin și ajutor social.

Nevoia identificată privind depozitarea și păstrarea în siguranță a lucrurilor personale este ușor de observat pe stradă, când vedem persoane care își cară lucrurile în pungi sau ghiozdane pe toată durata zilei. Este important de menționat că există o criză a locuirii vizibilă în spațiul public, care arată că există persoane care supraviețuiesc în condiții de precaritate extremă. Proiectul conturează un scenariu de intervenție pentru particularitățile acestor situații de locuire.

Cum ați creat mobilierul urban? Ați avut un model deja existent poate din altă țară? Cum l-ați gândit pentru a fi primitor și pentru a se integra ușor în comunitate/cartier?

Orașul informal și locuirea în condiții improprii au fost preocupări constante în cadrul practicii noastre din momentul în care ne-am constituit ca echipă. Primii pași prin care ne-am apropiat de aceste aspecte ale locuirii în București au fost făcuți în cadrul unui demers de cercetare aplicată desfășurat în perioada 2014-2015. Dosar București – ipostaze de locuire a străzii a constat într-un demers de cartografiere și înregistrare a unor ipostaze de informalitate din spațiul public, completat de o serie de intervenții spațiale prototip.

În cadrul acestui demers am înregistrat și condițiile de locuire dintr-un adăpost de noapte pentru persoane adulte din Pantelimon. În încercarea de a îmbunătăți condițiile de locuire din adăpost, am realizat proiectul ‘substandardPLUS’ care redefinea limita dinspre stradă a incintei printr-o serie de echipamente destinate utilizatorilor adăpostului, dar care adresau și relația acestuia cu cartierul și vecinătatea. Ansamblul cuprindea 48 de unități de depozitare individuală cu dublu acces, atât dinspre stradă, cât și din adăpost, prelungind astfel accesul la bunurile personale pe toată perioada zilei.

În perioada următoare am reușit să obținem finanțare pentru realizarea intervenției ‘substandardPLUS’ de la Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul Arhitecturii. Amenajarea a fost dată în funcțiune în septembrie 2018 și a fost folosită până în iunie 2022, când adăpostul de noapte a fost relocat la o nouă adresă. Reușita acestui proiect a construit bazele unei bune colaborări cu Direcția Generală de Asistență Socială Sector 2 și a creat contextul și încrederea realizării unei noi intervenții, de această dată într-o zonă centrală din București.

Proiectul propune amenajarea spațiului pentru a putea fi folosit de grupuri diferite de persoane.  Complementar celor 20 de unități de depozitare, o serie de zone cu mobilier urban deschid spațiul către comunitate și cuprind: bănci și mese la cote diferite, o zonă cu vestiar, o zonă de avizier, o zonă pentru activități sportive care funcționează simultan ca rastel de biciclete.

Proiectul pilot de realizare a echipamentelor publice destinate persoanelor fără adăpost este implementat în Sectorul 2, fiind prima inițiativă de acest tip din țară.

Care este modalitatea de a-l accesa de către cei în nevoie?

Echipamentele se află în gestiunea D.G.A.S.P.C. Sector 2 și sunt date în folosință ONG-urilor partenere din proiect care au experiență în lucrul cu persoanele fără adăpost din București. Fiecare unitate de depozitare este prevăzută cu o încuietoare cu cifru, beneficiarii având coduri personale de acces. În interior sunt amplasate polițe și cuiere, precum și o priză care face posibilă încărcarea echipamentelor electronice prin intermediul panourilor fotovoltaice cu sistem Off-Grid, amplasate deasupra structurii.

Folosirea unui locker este condiționată de acceptarea regulilor comune de folosință precum și de participarea la programul de monitorizare și sprijin realizat de ONG-uri pentru fiecare persoană în parte, locul urmând să devină un punct pentru echipele mobile ale partenerilor.

Urmează și alte locații sau care sunt planurile de viitor, dacă există?

Proiectul este conceput ca unul pilot, un demers replicabil, având  o structură prefabricată și modulară pentru amplasare temporară în locații satelit, prin care s-ar putea construi un sistem de infrastructură socială răspândit în diferite zone din oraș. Deși multe persoane fără adăpost își dezvoltă rețele de supraviețuire în zone centrale, unde găsesc spații mai sigure și resurse mai numeroase, infrastructura socială adresată acestor locuitori este amplasată de multe ori în zone periferice. Realizarea unor echipamente publice amplasate în zone centrale din oraș și administrate prin echipe mobile de servicii sociale, oferă un răspuns localizat și adaptat pentru situații de criză a locuirii.