În stare de bine

Apel de proiecte 1/2023 – Programul În Stare de Bine

Lista proiectelor selectate în cadrul apelului 1/2023 #Instaredebine

12 proiecte din cadrul listei scurte au fost selectate pentru a primi finanțare în cadrul programului În Stare de Bine, astfel:

#VIAȚĂSĂNĂTOASĂ

Asociația Reaching OutÎmpreună pentru Protecția Copiilor: Abordare Interinstituționala în Combaterea Traficului de Minori

Asociația Mozaiq LGBT – RAINBOW CARE. Creșterea accesului la servicii sociale și de sănătate pentru persoanele LGBT din România.

Asociația Merci Charity BoutiquePreventie si tratament stomatologic la fierul ierbii pentru copii cu afecțiuni oncologice in cabinetul stomatologic mobil

Asociația Pe Stop – Corp și consimțământ – educație pentru elevii vulnerabili din județul Galați si București

Fundația Emmaus IașiPermis pentru Mai Bine

Asociația pentru Libertate si Egalitate de Gen- A.L.E.G. – Consolidarea Rețelei Învingătoarelor prin programul #SiEuReusesc

 

#SPORT

Asociația Club Sportiv Bronx Powerlifting Club BacăuJudoka, rei! – Unde temerile dispar…

Asociația Club Sportiv Nautic TitaniiSi eu pot fi campion?

Asociația Reality CheckEducație prin sport și aventură

 

#CULTURĂ

Asociatia Valea Jiului Development Society Project – Comunități Vibrante în Valea Jiului

Fundația TranzitTranzit Visual Lab

Asociația The Story of AutismArtă pentru Incluziune

 

REZERVĂ

Asociația Club Sportiv Climb AgainÎmpreună pentru o viață independentă

LISTA SCURTĂ A PROIECTELOR PROPUSE PENTRU FINANȚARE

23 de proiecte primite în cadrul Apelului 1/2023 #InStareDeBine, dintre care 11 pentru domeniul viață sanatoasă, 7 pentru domeniul cultură și 5 pentru domeniul sport, sunt propuse mai departe pe lista scurtă pentru finanțare, ce poate. Aceasta poate fi vizualizată AICI.

Lista proiectelor care au intrat în etapa evaluarii tehnico financiare poate fi descărcată de AICI

Despre program

Programul În Stare de Bine revine pentru al șaselea an consecutiv cu finanțare dedicată sectorului neguvernamental în valoare totală de 1.200.000 euro pentru inițiative dedicate grupurilor și comunităților vulnerabile, dezvoltate în cele 3 direcții cheie ale programului: cultură, sport și viață sănătoasă.

Obiectivul programului este reducerea inegalităților sociale prin intermediul activităților culturale, sportive și de viață sănătoasă derulate pentru grupuri sau comunități vulnerabile și prin acțiuni de dezvoltare organizațională pentru sectorul neguvernamental.

În Stare de Bine se adresează organizațiilor neguvernamentale din România (asociații, fundații sau federații și Crucea Roșie Română și structurile sale cu personalitate juridică). Mai multe informații cu privire la eligibilitatea solicitanților se regăsesc în Ghidul Solicitantului.

În 2023 structura programului de finanțare include 3 apeluri de proiecte cu caracteristici și alocări financiare diferite.

Apelul 1/2023, detaliat în prezentul anunț, alocă un buget de 600.000 euro inițiativelor dezvoltate în cele 3 direcții cheie ale programului: cultură, sport și viață sănătoasă. 

Domeniile de acțiune 
    • Cultură: proiecte care facilitează implicarea grupurilor vulnerabile în activități care vizează reducerea inegalităților sociale prin: organizarea de activități culturale; prevenirea/combaterea situaţiilor de vulnerabilitate a cetăţenilor sau creșterea gradului de înțelegere a unor situații de inegalitate socială prin activități sau produse culturale, implicând și grupurile vulnerabile vizate; valorificarea patrimoniul cultural, inclusiv imaterial, pentru dezvoltarea comunităților rurale și urbane în beneficiul și împreună cu grupurile vulnerabile vizate;
    • Sport: proiecte care facilitează implicarea grupurilor vulnerabile în activități care vizează reducerea inegalităților sociale prin: organizarea de activități de educație fizică și sport , inclusiv evenimente sportive comunitare ce vizează implicarea grupurilor vulnerabile şi a comunităţilor din care acestea fac parte; prevenirea/combaterea situaţiilor de vulnerabilitate a cetățenilor prin activități sportive;  Atenţie! Organizațiile care vor înscrie proiect în domeniul sport trebuie să aibă experiență în lucrul direct cu beneficiari din grupuri vulnerabile sau să includă în proiect parteneriat/colaborare cu alte organizații sau instituții publice care lucrează cu astfel de beneficiari;
    • Viață sănătoasă: proiecte care facilitează implicarea grupurilor vulnerabile în activități care vizează reducerea inegalităților sociale prin abordarea mai multor aspecte ale vieții personale și sociale precum: starea de sănătate și integritate fizică (acces la servicii medicale, educație pentru sănătate, terapii de specialitate pentru recuperare fizică,.), starea de sănătate mintală (acces la servicii de sănătate psihică, educație pentru sănătate și conștientizare provocărilor și problematicilor asociate sănătății mintale), sănătatea relațiilor (educație și sprijin pentru dezvoltarea relațiilor interpersonale eficiente, educație și sprijin pentru recunoașterea și evitarea relațiilor abuzive, degradante, discriminatorii, reducerea unor factori de risc, precum condiții precare de locuire/muncă etc.), stimularea și menținerea de obiceiuri sănătoase (nutriție adecvată, mișcare și sport, educație pentru igienă, combaterea consumului de substanțe, etc).
Valoarea granturilor

Bugetul total al Apelului 1/2023 este de 3.000.000 lei. 

Organizațiile vor putea solicita pentru propunerile lor de proiect o finanțare cuprinsă între 50.000 lei și 300.000 lei.

Durata proiectelor

Durata proiectelor în cadrul Apelului 1/2023 poate fi cuprinsă între minim 5 luni și maxim 10 luni, cu condiția ca durata implementării activităților să nu depășească data de 30 aprilie 2024.  Perioada estimată de începere a proiectelor este începutul lunii iulie 2023.

Cum aplici

În cadrul acestui Program, o organizaţie poate primi o finanţare nerambursabilă pentru un singur proiect în calitate de Solicitant sau partener în primele două apeluri ale Programului. Pentru acest apel o organizație nu poate depune mai mult de 1 propunere de proiect în calitate de solicitant și poate primi finanțare în calitate de solicitant sau partener pentru maxim 1 propunere de proiect. 

Procedura de aplicare constă în completarea și transmiterea unui formular de cerere de finanțare și a anexelor aferente acesteia printr-un sistem de aplicare exclusiv online, ce poate fi accesat AICI, în perioada 19 aprile 2023 (ora 9:00) – 21 aprilie 2023 (ora 16:00).

Mai multe detalii cu privire la aplicarea online sunt prezentate în Ghidul Solicitantului.

Evaluare și selecție

Procesul de evaluare a propunerilor de proiect include 2 componente principale:

    • Evaluarea aplicațiilor primite în baza unor criterii de selecție și selectarea unei liste scurt de proiecte;
    • Prezentarea proiectelor de către organizațiile selectate pe lista scurtă într-un eveniment de pitching , în cadrul căruia un comitet de selecție format din membri desemnați de Kaufland România și FDSC va selecta  inițiativele ce vor primi finanțare.

Mai multe detalii cu privire la procedura de evaluare și selecție sunt prezentate în Ghidul Solicitantului.

Poți adresa întrebări referitoare la acest apel de proiecte la adresa laura.cireasa@fdsc.ro sau telefonic la numărul 0742.200.894, persoană de contact: Laura Cireașă.

În cazul întâmpinării unor dificultăți legate de utilizarea sistemului online, poți adresa întrebări prin email la adresa support@fdsc.ro sau telefonic, la numărul 0757.579.176, persoană de contact: Sorin Coman.

Documentele aferente Apelului 1/2023În Stare de Bine pentru propuneri de proiect pot fi descărcate de mai jos: