Prematurii de azi, viitorul de mâine!
Proiect derulat de Fundația pentru copii Șansa la Viitor
Prin intermediul proiectului Prematurii de azi, viitorul de mâine!, Fundația pentru copii Șansa la Viitor vine în sprijinul a 48 de copii născuți prematur și părinții acestora, oferind, timp de 7 luni, ședinte de recuperare motrică și terapeutică pentru 30 de copii născuți prematur, în cadrul spitalulului M.S. Curie din București și pentru 18 copii aflați în aceeași situație, în cadrul centrului de recuperare pediatrică Luvokids.
Durată: 7 luni (1 septembrie 2022 – 31 martie 2023)
Aria de desfășurare: națională
Localități: București și întreaga țară
Buget proiect: 249,965.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2022
Despre proiect
Conform statisticilor, la fiecare 30 de minute un copil se naște prematur în România și, de cele mai multe ori, acesta dezvoltă tulburări neuromotorii. Copilul prematur se naște înainte de 37 de săptămâni de sarcină și nu este întotdeauna pregătit pentru viața extrauterină. Din experiența Fundației pentru copii Șansa la Viitor, nașterea prematură este însoțită de o serie de complicații respiratorii, gastrointestinale, imunologice, neurologice sau de creștere.
În afara sprijinului medical personalizat, sistemul medical public din România nu are resursele și infrastructura pentru a întâmpina toate nevoile unui copil prematur. Pentru a nu acumula deficit motric și cognitiv în timpul săptămânilor și, uneori, lunilor de spitalizare, un copil născut prematur are nevoie de sprijin terapeutic specializat. Fundația pentru copii Șansa la Viitor vine în întâmpinarea acestei situații și va oferi, în următoarele 7 luni, sprijin recuperatoriu pentru 48 de copii născuți prematur și părinții acestora.
În cadrul proiectului Prematurii de azi, viitorul de mâine!, echipa fundației va oferi ședințe de recuperare (motrică și masaj terapeutic pentru diminuarea decalajului dintre vârsta cronologică și cea ajustată) pentru 48 de copii născuți prematur care au dezvoltat complicații, dintre care 30 sunt internați la secția de neonatologie a spitalului M. S. Curie, iar 18 vor beneficia de un program terapeutic în cadrul centrului de recuperare pediatrică Luvokids. Totodată, mamele celor 30 de bebeluși internați vor participa la grupuri de suport în incinta spitalului, iar părinții celor 18 copii vor avea acces la ședințe de consiliere parentală în cadrul centrului de recuperare.