În stare de bine

Sport pentru copii și tineri privați de libertate

Proiect derulat de Fundația Terre des hommes Elveția

300 de copii aflați în 4 centre de detenție și educative din Craiova, Tichilești (Brăila), Târgul Ocna (Onești) și Buziaș (Timișoara) vor beneficia de un model îmbunătățit de servicii de reabilitare și integrare, prin intermediul implicării lor în activități sportive și psiho-sociale. În același timp, aproximativ 30 de angajați ai acestor centre vor fi implicați în sesiuni de instruire și coaching pentru dezvoltarea și consolidarea competențelor lor personale, sociale, metodologice și tehnice.

 

Durată: 6 luni

Aria de desfășurare: urban

Localități: Craiova (județul Dolj), Tichilești (județul Brăila), Târgu Ocna (județul Bacău), Buziaș (județul Timiș)

Buget proiect: 169,312.34; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2020

Domeniu: sport

 

Despre proiect 

Scopul proiectului „Sport pentru copii și tineri privați de libertate” este îmbunătățirea practicilor instituționale și a serviciilor de reintegrare din centrele educative și de detenție din România, în vederea creșterii rezilienței și optimizării reabilitării copiilor sau tinerilor privați de libertate prin intermediul activităților sportive și psiho-sociale.

Conform studiilor realizate de Fundatia Terre des hommes, activitățile sportive sunt cele mai populare printre tinerii aflați în detenție. Cu toate acestea, toate centrele de detenție/educative au acces limitat la terenuri sau săli de sport. Mai mult, există și o diferență de percepție a importanței acestui fel de activități: în timp ce tinerii sunt mai interesați de sport decât de orice alte cursuri și programe, personalul consideră educația formală mai importantă.

În condițiile pandemiei Covid-19, copiii și tinerii care erau deja privați de libertate se află într-o izolare totală: nu pot participa la niciun fel de activități, nu fac sport și interacționează doar cu colegii de cameră. Având în vedere că acești copii și tineri au deja dificultăți emoționale și traume, impactul acestei limitări este unul major, atât la nivel psihic, cât și fizic. În loc să evolueze, ei riscă să rămână definitiv pe o pantă a infracționalității.

Prin intermediul proiectului „Sport pentru copii și tineri privați de libertate”, 300 de copii aflați în 4 centre de detenție și educative din Craiova, Tichilești (Brăila), Târgu Ocna (Onești) și Buziaș (Timișoara) vor beneficia de un model îmbunătățit de servicii de reabilitare și integrare, prin intermediul implicării lor în activități sportive și psiho-sociale, în timp ce aproximativ 30 de angajați ai acestor centre vor fi implicați în sesiuni de instruire și coaching pentru dezvoltarea și consolidarea competențelor lor personale, sociale, metodologice și tehnice.

Metodologia Mișcare, Joc și Sport (Movement, Games and Sport-MGS), elaborată de Fundatia Terre des hommes, folosește jocurile și participarea experiențială ca metode specifice de învățare. Prin intermediul acesteia, copiii și tinerii vor experimenta jocuri care ajută la gestionarea emoțiilor, (re)construirea dinamicii grupului și la stimularea încrederii și a rezilienței.  În paralel, profesioniștii din centrele de detenție își vor dezvolta competențe și cunoștințe specifice pentru a-i ajuta pe acești tineri să se integreze în societate.