Sportul poate reprezenta un instrument de mobilizare civică și comunitară
Seria Portret de ONGist #înstaredebine
Florin Nasture își aduce de mulți ani contribuția în mediul ONG dedicându-se mobilizării comunităților de romi și luptei împotriva rasismului.
Florin Nasture, președinte Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca
- Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?
Am fost foarte apropiat de bunica mea care era o persoană religioasă și m-a influențat din punctul ăsta de vedere. Astfel explic faptul că pe la 17 ani am început să merg la biserica baptistă de lângă comunitatea de romi din care făceam parte. Acolo, în biserică, am înțeles că credința nu este despre religiozitate și ritualuri ci despre a-ți iubi aproapele și a face ceva pentru el. Când am ajuns în București, student fiind, am căutat un ONG de romi care este implicat în programe sociale. Astfel, am fost direcționat către Romani Criss unde am și lucrat mai mulți ani. Aici l-am întâlnit pe Nicolae Gherghe care pentru mine a fost o sursă de inspirație și modelul meu.
- Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?
În munca mea din comunități văd foarte mulți copii cărora nu li se oferă șanse egale și asta mă întristează dar îmi dă și energie și mă înverșunează să lupt împotriva discrimnării și rasismului.
- Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?
Locuiesc într-un cartier rezidențial de la marginea Bucureștiului și nu prea mă implic în comunitatea în care locuiesc deși la început de an mi-am dorit să fac un grup de acțiune locală cetățenesc unde să discutăm problemele (poluarea, spații de joacă, corupția care există la nivel administrativ, asociații de proprietari) dar se pare că numărul mare de proiecte în care sunt implicat deja nu mi-a mai lăsat timp și pentru altceva. Totuși, mă implic în comunitatea mea de romi în care am locuit până la vârsta de 19 ani. Am format un grup de acțiune locală și avem mai multe proiecte (acces la serviciile de sănătate, after school, promovarea unui stil de viață sănătos prin practicarea sportului, tineret)
Sfatul pentru alte persoane este să nu ramână indiferente când văd o nedreptate, să se implice și să nu se dea bătute.
- Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?
Am trăit momente de neuitat în acest proiect, în special în cadrul evenimentelor sportive când copiii erau super încântați. Am văzut că sportul poate reprezenta un instrument de mobilizare civică și comunitară în comunități unde oamenii s-au resemnat în relația cu autoritățile locale.
- Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?
Mă uit la tenis de câmp sau mă joc cu copiii mei.
- Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?
Uneori greu (fiind prea aglomerat cu sarcini) dar încerc să îmi implic familia în anumite activități. Nu cred că mai există o demarcație clară între cele două.
- Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?
De curand împreună cu câțiva activiști romi am format platforma civică Aresel unde luptăm împotriva rasismului. Voiam să dezvoltăm o mișcare civică, să mobilizăm comunități de romi pentru a schimba balanța puterii la nivel local. Totul se face pe bază de voluntariat.
Fac asta pentru că cred într-o cauză și este spațiul unde pot să rămân activist. În ultimul timp cei care sunt în lumea ONG-urilor au devenit “proiectangi” iar dacă proiectele sunt finanțate de fonduri europene, adio activism, ne îngropăm în hârtii. Platforma Aresel este și un spațiu unde se pot activa toți aceia care cred într-o cauză și unde se poate practica activismul civic.
- Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?
Poate părea habotnic, dar practica îmi dă dreptate. Biserica evanghelică este singurul proiect sustenabil de bună practică care transformă comunitațiile de romi. Din păcate, nu se finanțează așa ceva pentru că este considerat prozelitism. Totuși, biserica evanghelică poate reprezenta o forță în ceea ce privește mobilizarea civică și comunitară. Un proiect în care să pregătești resursa umană și să trezești conștiința civică a evanghelicilor poate aduce transformări sociale sustenabile.
- Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)
#Persverent
#Demn
#Altruist
Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul „Sportul Ne Aduce Împreună” a fost derulat de Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca în perioada septembrie 2018 – februarie 2019.