Pentru a produce o schimbare este nevoie de timp
Seria Portret de ONGist #înstaredebine
Simona Carobene crede cu tărie că fiecare copil are nevoie de iubire și luptă să prevină abandonul lor. A ajuns în România din întâmplare în 1998 din dorința de a experimenta cum este să lucrezi într-o altă țară cu copii abandonați. După 20 de ani este în continuare aici.
Simona Carobene, director executiv Asociația FDP – Protagoniști în educație
- Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?
De când eram mică mi-am dorit să fac Bine pentru cei din jurul meu. Am crescut într-o familie deschisă, creștină fără frica de a “pierde ceva” datorită faptului că ajuți pe cine are nevoie. Apoi, am ales o Facultate unde am studiat Pedagogia cu dorința clară de a lucra cu persoane cu disabilități lucru pe care l-am și făcut pentru 7 ani în Italia. Am ajuns în România din întâmplare în 1998 pentru că mi-am dorit ca pentru un an să experimentez cum este să lucrezi într-o altă țară cu copii abandonați. După 20 de ani sunt încă aici.
- Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?
Prevenirea abandonului copiilor. Cred cu tărie că fiecare copil are nevoie de iubire. Fără iubire, fără o mamă nu poți să trăiești. În România au fost și sunt mult prea mulți copii abandonați. Este foarte trist că încă se face foarte puțin pentru prevenirea abandonului copiilor prin a susține familiile în dificultate cum sunt de exemplu tineri care ies din Centrele de plasament și au proprii lor copii. Sunt lăsați singuri, mult prea singuri și nu sunt deloc sprijiniți.
- Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?
Personal am primit foarte mult de la viață și încerc să dau înapoi mult. Am mulți colegi și prieteni cu care împărtășesc aceleași valori și împreună ne dăruim timpul și resursele persoanelor pe care le întâlnim în drumul nostru și au nevoie de ajutor. În urmă cu 20 de ani am întâlnit un grup de copii care erau atunci instituționalizați. Au crescut, acum am propriile lor familii și chiar copii. Îi iubesc foarte mult și le-am rămas aproape de-a lungul anilor. Îi ajut cu tot ce pot și mă implic în viețile lor. Unul dintre copiii acestor tineri este acum în plasament la mine.
Sfatul pe care îl dau întotdeauna celor care doresc să se implice este să nu le fie teamă, să își asculte inima și să nu se oprească la primele dificultăți. Întotdeauna pentru a produce o schimbare este nevoie de timp și de a lucra împreună cu ceilalți. Este fundamental să găsim persoane care ne împărtășesc viziunea și vor să se implice să producem schimbare împreună. Singur este întotdeauna dificil, dar împreună cu prieteni, colegi și învățând unii de la alții, folosind rețelele pe care le avem cu alte organizații producem schimbare, producem o schimbare importantă în societatea noastră prin simplul fapt că arătăm că se poate și altfel.
- Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?
Experiența cu proiectul #înstaredebine a fost pentru noi ocazia de a experimenta valoarea sportului într-o comunitate de etnie romă în care acționăm de mult timp. Acest proiect, așa cum a fost gândit, care a integrat prevenirea abandonului școlar cu sportul a fost și este chiar și în prezent o ocazie privilegiată pentru copii care sunt parte din proiect. Ne dorim să continuăm pentru că am observat rezultare pozitive și ne considerăm că merită din plin această investiție. Da, am lua-o de la capăt cu mare drag!
- Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?
Mă joc cu fetița mea, acasă sau mergem în parc împreună cu alți copii. După ce ea doarme, îmi face plăcere să citesc și să vorbesc cu familia mea și prietenii mei din Italia pe Skype. Îmi fac timp și e mereu o bucurie să mă întâlnesc serile, de 1-2 ori pe săptămână și cu prietenii dragi de aici.
- Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?
De multe ori spun că “un proiect a devenit viața mea”. Într-adevăr viața personală se împletește în mod sănătos cu cea de ONGist. Atunci când ești fericit poți să îți dedici timpul liber pentru a împărtăși momente frumoase împreună cu beneficiarii FDP – Protagoniști în educație gen excursii, activități, momente de vacanță sau chiar și pentru a rezolva împreună anumite probleme și urgențe.
- Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?
Da. O dată pe lună particip la întâlnirile de grup ale unor tineri italieni care au avut probleme de dependență și acum sunt în România pentru o perioadă ca și voluntari. Împreună cu acești tineri italieni precum și cu un grup de 6 tineri cu disabilități ne întâlnim, gătim și mâncăm împreună. Este ceva foarte simplu dar și foarte important pentru fiecare în parte căci totul pornește de la conștiența că suntem iubiți așa cum suntem, preferați așa cum suntem. Nu este în mod explicit voluntariat ci mai degrabă o faptă de caritate, adică de iubire. Ca să fiu mai precisă nu este “ceva ce trebuie să facem” ci un moment de bucurie, de împărtășire reciprocă a nevoilor pentru a împărtăși și sensul vieții.
- Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?
O idee – proiect pe care o am aproape de suflet este să facem un program de educație pentru sănătate în comunitatea de la Iazu-Cojasca (unde se desfășoară și proiectul #înstaredebine). Mi-ar plăcea să dotăm această comunitate cu frigidere cu un consum scăzut de energie și să facem educație alimentară. Ne-am dori să putem dota întreaga comunitate și cu panouri solare pentru a le oferi autonomie energetică și astfel de a evita pericolele la care se expun prin conectarea în mod improvizat la rețeaua de energie electrică.
- Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)
#responsabilă #atentălasemneletimpului #deschisălaschimbare
Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul „SPORTRROM – Activități Sportive Pentru Copiii din Localitățile Cojasca și Iazu” a fost derulat de Asociația FDP – Protagoniști în educație în perioada septembrie 2018 – februarie 2019.