În stare de bine

Stomatolog în comunitate

Proiect derulat de Asociația Prietenii Spitalului Vâlcean

Proiectul „Stomatolog în comunitate” vizează înființarea unui cabinet stomatologic școlar în comuna Budești, județul Vâlcea, pentru ca cei peste 320 de copii din comunitate să aibă acces la un minim de servicii medicale stomatologice, ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală și tratamente stomatologice corespunzătoare gratuite.

Durată: 8 luni

Aria de desfășurare: rurală

Localități: comuna Budești, jud. Vâlcea

Buget proiect: 151,350.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2021

Despre proiect

Scopul proiectului este asigurarea accesului la servicii medicale stomatologice gratuite pentru un număr de peste 300 de copii din mediul rural, prin intermediul înființării unui cabinet stomatologic școlar în comuna Budești, județul Vâlcea și implicarea autorităților locale în administrarea acestuia pe termen lung.

Lipsa cabinetelor stomatologice din mediul rural, lipsa educației pentru o igienă orală corespunzătoare, problemele de alimentație și costurile ridicate ale tratamentelor stomatologice au condus la o situație dezastruoasă a sănătății orale în rândul copiilor care trăiesc în mediul rural din România. Din experiența proiectelor anterioare derulate de Asociația Prietenii Spitalului Vâlcean reiese că 80% dintre aceștia nu au ajuns niciodată în viețile lor la stomatolog.

Prin intermediul proiectului „Stomatolog în comunitate”, ce se va derula în perioada iulie 2021 – ianuarie 2022, Asociația Prietenii Spitalului Vâlcean va înființa și dota un cabinet stomatologic școlar în comuna Budești din județul Vâlcea, la care vor avea acces peste 300 de copii din comunitate. După înființarea și autorizarea cabinetului în primele luni ale proiectului, copiii și tinerii vor beneficia de consultații și tratamente stomatologice gratuite și, în paralel, vor participa la sesiuni de informare cu privire la importanța sănătății orale.

La finalul proiectului, se va derula o campanie de comunicare la nivel județean, prin realizarea a două evenimente online la care vor fi invitați directori de școli, reprezentanți ai inspectoratului școlar și ai autorităților județene, dar și medici stomatologi din comunitatea locală, pentru obținerea unui angajament ferm din partea acestora în ce privește susținerea activităților de prevenție pentru sănătate orală în școli pe termen lung.