Strada ca oportunitate
Proiect derulat de Fundația Parada
Proiectul „Strada ca oportunitate” vizează diminuarea fenomenului izolării și al excluziunii sociale care privează copiii provenind din grupuri vulnerabile de acces la practici și consum cultural, prin implicarea lor în ateliere de artă social stradală, educație non-formală și circ social. Beneficiarii proiectului vor fi 44 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani, provenind din 32 de familii aflate în situație de stradă și beneficiare ale serviciilor oferite de Fundația Parada.
Durată: 6 luni (21 septembrie 2021 – 20 martie 2022)
Aria de desfășurare: urbană
Localități: București
Buget proiect: 108.540,5 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2021
Despre proiect
Proiectul „Strada ca oportunitate” se derulează în beneficiul a peste 40 de copii (5-16 ani), provenind din familii în situație de stradă (care locuiesc în squat-uri, case abandonate, barăci) în București și periferie, copii în bună măsură desocializați, aflați în abandon școlar sau în risc, care trăiesc în săracie și precaritate, ai căror părinți sunt uneori foștii copii ai străzii din perioada anilor 1990-2010.
Implicarea copiilor în ateliere artistice și circ social pe o perioadă de 6 luni, între septembrie 2021 și martie 2022, urmărește oferirea unui spațiu securizat și securizant psihologic, de învățare și autodepășire prin joc și demararea unui proces de resocializare, derulat sub imperiul ludicului și al artei accesibile tuturor. Activitățile proiectului vor genera dezvoltarea motricității, coordonării și autonomiei, creșterea stimei de sine, dezvoltarea expresiei corporale și a competențelor specifice vârstei, cât și spargerea izolării pe care sărăcia o construiește în jurul acestor copii.
În ultima lună a proiectului, copiii beneficiari ai atelierelor artistice construite pentru a-I iniția în tainele artei scenei, a jongleriei, magiei, clovneriei, echilibrismului și acrobației, vor susține un spectacol, în cadrul căruia vor avea ocazia de a-și demonstra abilitățile dobândite în fața publicului larg.