În stare de bine

Una dintre cele mai importante lecții pe care le vom învăța

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Facem o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

Irina Vasilescu

Președinte Asociația Pe Stop

GRANTEE ÎN STARE DE BINE

1. Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?

Principalele activități ale Asociației Pe Stop sunt distribuția de pachete cu produse de igienă menstruală și organizarea de cursuri de igienă, ambele dedicate fetelor și femeilor vulnerabile. Pandemia a „lovit” în ambele activități: cursurile pe care le programasem s-au anulat sau amânat pe perioadă nedeterminată, din moment ce implicau strângerea laolaltă a unui grup de oameni, iar pentru majoritatea beneficiarelor noastre, a participa la un curs online nu este o opțiune, din moment ce unele dintre ele nu au nici acces la apă curentă.

Începând din martie, nu putem asambla nici pachetele cu produse de igienă menstruală – asamblarea pachetelor înseamnă în mod normal un grup de aproximativ 8 persoane care petrec 4 ore împreună în aceeași cameră, manipulând marfă din diverse surse, activitate prea riscantă în acest moment.

Am distribuit, deci, cele câteva pachete restante din lunile anterioare sau pe care le pregătisem pentru participantele la cursurile amânate, apoi am plecat pe teren ca să distribuim geluri dezinfectante. Am schimbat modul obișnuit de acțiune – de data asta, am limitat interacțiunile la minimum și nu am distribuit gelurile individual, ci câte unui reprezentant din fiecare comunitate care urma să le distribuie la rândul său. Compensăm lipsa de interactiune „live” ținând legătura cu beneficiarele la telefon.

Avem în plan să revenim în comunități pentru a oferi și alte produse, de data aceasta cu contact zero (pliante informative, săpun, geluri dezinfectante, măști). Restricționarea circulației ar putea fi o problemă, la fel și dificultatea de a găsi anumite produse, cum ar fi măștile de protecție sau gelurile dezinfectante.

2. Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?

Cel mai cinic mi se pare că auzim peste tot îndemnul „spălați-vă pe mâini” în contextul în care mare parte a beneficiarelor noastre nu au acces la apă curentă. De obicei, locuiesc multe persoane în aceeași încăpere, fără condiții adecvate de igienă, deci riscul de îmbolnăvire este foarte crescut. Discuțiile avute cu ele, însă, ne-au dat ceva motive de optimism, pentru că par suficient de bine informate.

3. Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?

Am distribuit geluri dezinfectante în locul pachetelor cu produse de igienă menstruală și vom reveni cu alte produse de igienă și informații simplu de înțeles, în speranța că putem contribui la stoparea infectării comunităților din care fac parte beneficiarele.

4. Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?

Prin distribuirea de informații din surse sigure, de exemplu: un distribuitor de măști bune care nu face speculă, ultimele modificări legislative ce i-ar putea viza pe beneficiarii noștri, idei de bune practici. Cred că este cel mai important să comunicăm.

5. Ce mesaj ai avea de transmis publicului În stare de bine?

Fiecare dintre noi are resursele de a face față unei astfel de crize, deși pentru toată lumea este o premieră, iar pentru mulți dintre noi, o provocare dificilă. Hai să stăm în casă pe cât posibil, să verificăm ca informațiile pe care le distribuim să fie din surse de încredere, să comunicăm, să fim buni și înțelegători. Este posibil ca asta să fie una dintre cele mai importante lecții pe care le vom învăța și care ne aduce aminte ce înseamnă să fii om. Putem depăși această provocare fiind responsabili împreună.