În stare de bine

Niciun efort nu e prea mare atunci când e vorba de a oferi o șansă în plus unui copil

Seria Portret de ONGist #înstaredebine

Florin Nasture, președintele Asociaţiei Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca era singurul tânăr din comunitatea de romi căldărari din Fetești care intrase la facultate și credea că este singurul student rom din lume.

Florin Nasture, președinte Asociaţia Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca.

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?

Eram singurul tânăr care intrase la facultate din comunitatea mea de romi căldărari din Fetești și credeam că sunt singurul student rom din lume :-). Când am aflat că sunt mulți alții și lucrează într-un ONG, Romani Criss, m-am dus să văd cu ochii mei. Așa am fost cooptat într-un proiect și am rămas. Anul ăsta s-au făcut 22 de ani decât lucrez în sectorul neguvernamental.

  1. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?

Copiii care sunt discriminați sau exploatați.

  1. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?

Din păcate, nu mă implic, deși în fiecare an îmi propun asta. Scuza mea este că nu am timp și că oricum sunt implicat în prea multe cauze sociale. Sper ca într-o zi când voi avea o agenda mai relaxată să înființez un ONG care să adresesze problemele din cartier (poluare, infrastructură,  spații de joacă etc.).

  1. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?

Când vezi copiii, cărora prin acest program li se dau o șansă, că au atâta dorința să învețe să cânte la un instrument, deja îți imaginezi că ar putea să urmeze o carieră, să aibă un viitor.  Niciun efort nu e prea mare atunci când e vorba de oferi o șansă în plus unui copil.

  1. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?

Mă uit la tenis sau la seriale gen Friends.

  1. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?

Care viață personală?! 🙂 Încerc să găsesc timp și pentru familie. Uneori îi implic și pe ei în ceea ce fac.

  1. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?

În Biserica unde sunt membru (biserica baptistă) lucrez cu copiii în cadrul școlii duminicale.

  1. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?

În România există o mișcare evanghelică în comunitatiile de romi. Mulți experți și activiști consideră această intervenție singura care cu adevărat transformă comunitățile de romi. Mi-aș fi dorit un proiect care să pregătească resursă umană din aceste biserici și să implic mai mult biserica evanghelică în abordarea problemelor sociale, inclusiv mobilizare civică și organizare comunitară.

  1. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)

Perseverent, Demn, Altruist.

 

Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Romani Orchestra a fost derulat de Asociaţia Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca.