În stare de bine

Mai uniți, să facem fiecare ce poate și cum știe mai bine, astfel încât la finalul acestei crize, să ieșim cu toții învingători

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Facem o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

Emilia Ispas

Director de Programe Educaționale și Project Unify

Fundația Special Olympics din România

GRANTEE ÎN STARE DE BINE

1. Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?

Pandemia ne-a schimbat în câteva zile modul de a vedea lumea. La Special Olympics ne mândrim cu sclipirea sportivilor noștri cu dizabilități intelectuale pe terenul de sport, pe podium, îi facem să strălucească în mijlocul comunităților arătând tuturor cât de minunați sunt. În acest nou context ne străduim să vedem și noi, dar și ei și familiile lor o altfel de lume: o lume în care este mai important ca niciodată să stăm acasă și să avem grijă unii de ceilalți.

Provocările noastre sunt la fel cu ale tuturor. În această perioadă regândim proiectele pe care le avem în implementare, încercăm să comunicăm mai bine cu sportivii noștri și cu familiile lor. Deși lucrăm de acasă, ne străduim să facem lucrurile să meargă: facem rapoarte, lucrăm la materiale educaționale, avem în lucru un nou site. Luăm, de fapt, exemplul BRAVILOR care nu se lasă niciodată și luptă zi de zi fără încetare să ne demonstreze cât sunt de valoroși.

2. Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?

Beneficiarii noștri direcți sunt persoane cu dizabilități intelectuale. Sportivii noștri au vârste variate și sunt din toată țara. Fie că sunt copii, adolescenți sau adulți, trec destul de greu prin această situație. Izolarea din care sportul reușise să îi scoată încă din anii noștri de început (2003) a revenit. Mulți dintre BRAVII noștri își făcuseră o rutină din a merge la antrenamente, din a participa la concursuri sportive, din a merge în tabere și din a participa la spectacole de dans, seminarii și activități ocupaționale.

De exemplu, Ziua Mondială a Sindromului Down, care se sărbătorește anual în data de 21 martie, anul acesta se sărbătorește #DeAcasa cu șosete desprecheate. Ce explozie de bucurie a fost anii trecuți în fiecare oraș în care s-a sărbătorit 21 Martie! Câtă bucurie s-au străduit Asociațiile, părinții, voluntarii și antrenorii să le ofere tinerilor cu dizabilități intelecuale și anul acesta! Cât de greu le-a fost apoi să le explice acestor BRAVI minunați că trebuie să stea acasă.

Sedentarismul și lipsa socializării sunt alte probleme pe care sportivii noștri le înfruntă în această perioadă. Pe lângă ei sunt și membrii familiilor lor, care (mai ales în cazul părinților adulților cu dizabilități intelectuale) încearcă să nu retraiască perioadele când, înainte și după anul 1989, nu ieșeau din casă din cauza fricii de a fi respinși, de rușine și din lipsă de informații. Izolarea îi sperie pe acești oameni și le trezește amintiri foarte triste. Asta nu înseamnă însă că ei nu au înțes ce au de făcut sau cum trebuie să se comporte. BRAVII lor sunt de două ori BRAVI în acest context.

3. Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?

Primul nostru gând a fost să ne adaptăm și să dăm dovadă de flexibilitate. Credem că a fi flexibil în această perioadă este foarte important. Ne-a fost greu și nouă să ne adaptăm noului program. Adaptarea este importantă și uneori greu de aplicat. Totuși, suntem o organizație a cărei misiune principală este organizarea de competiții sportive. Dacă o parte din sesiunile de instruire pe care le aveam pe proiecte pot fi mutate în mediul on-line (căutăm soluții și povestim cu partenerii noștri de la Special Olympics International pentru asta) competițiile noastre, la care de cele mai multe ori se strâng peste 150 de persoane vor fi reprogramate, inclusiv Jocurile Naționale Special Olympics care ar fi trebuit să se desfășoare la sfârșitul lunii mai anul acesta.  

Momentan vrem să fim cât mai aproape de sportivii noștri: comunicăm on-line, avem o serie de ghiduri de fitness și de exerciții pe care le promovăm, astfel încât sportivii noștri să facă mișcare de acasă. În fiecare zi la rubrica #StamAcasa prezentăm cum își petrec timpul BRAVII. Din ce în ce mai mulți părinți ne scriu și ne trimit poze. Este minunat să vezi cum, în ciuda izolării (fizice), oamenii simt nevoia să fie CONECTAȚI cu sufletul, prin imagini și mici filme. Oamenii vor să fie împreună și, chiar dacă nu reușesc să se întalnească, o fac virtual. Oamenii au nevoie de exemple. Încercăm astfel să ținem comunitatea noastră împreună, conectată – BRAV cu BRAV, părinte cu părinte, voluntar cu voluntar.

4. Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?

Cred că acum ar trebui să ne dăm răgazul de a ne asculta unii pe ceilalți și de a gasi căi mai bune de a colabora. La Special Olympics avem conceptul Sportului UNIFICAT – sportivi cu și fără dizabilități intelectuale joacă în aceeași echipă. Așa ar trebui să fim și noi acum: mai uniți, să facem fiecare ce poate și cum știe mai bine, astrel încât la finalul acestei crize, să ieșim cu toții învingători și având convingerea că doar împreună putem schimba în bine situația în care ne aflăm.

5. Ce mesaj ai avea de transmis publicului În stare de bine?

Aș vrea să vă rog să priviți lumea asemeni BRAVILOR: să nu fiți încrâncenați, să dați dovadă de sensibilitate și de empatie, să fiți sinceri, să faceți zi de zi și pas cu pas ce puteți voi mai bine. Să luptați zilnic și cu răbdare, să nu cedați. Noi ne ghidăm în ceea ce facem după jurămantul sportivilor noștri: ”Vreau să câștig, dar dacă nu pot câștiga, vreau să fiu BRAV în încercarea mea!”.