În stare de bine

Consolidarea Rețelei Învingătoarelor prin programul #SiEuReusesc

Proiect derulat de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen- A.L.E.G.

Prin intermediul proiectului Consolidarea Rețelei Învingătoarelor prin programul #SiEuReusesc, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen- A.L.E.G. va implica, timp de 10 luni, peste 300 de beneficiari (femei și copii) victime ale violenței domestice în activități de consiliere psihologică și juridică, ateliere de dezvoltare personală, grupuri Smart Heart și grupuri de relații sănătoase și autonomie psiho-emoțională și întâlnirile clasice online #ȘiEuReușesc, ce pun în contact învingătoare și femei care se confruntă în prezent cu violența, dar și specialiști pregătiți să le ajute.

Durată: 10 luni (1 iulie 2023 – 30 aprilie 2024)

Aria de desfășurare: urbană

Localități: Brașov, București, Sibiu, Satu-Mare, Cluj.

Buget proiect: : 243.970 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2023

Despre proiect

Violența împotriva femeilor este o consecință a raporturilor inegale de putere dintre femei și bărbați existente în societate și continuă să fie una dintre cele mai răspândite forme de încălcare a drepturilor omului din lume. Toți oamenii pot fi expuși la violență de gen, însă statisticile demonstrează că majoritatea victimelor este formată din femei și fete.

În România, una din 3 femei se confruntă cu violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață, dar numai 2% dintre victime accesează servicii specializate (conform FRA, 2015) care să le ajute din punct de vedere juridic, social și psihologic. Din experiența centrului de consiliere A.L.E.G, lipsa exemplelor de reușită și stima de sine scăzută a victimelor sunt blocaje în calea eliberării lor de violență, iar modul în care sunt tratate de serviciile publice de intervenție este descurajator, motiv pentru care multe renunță: femeilor din România care apelează la serviciile de stat li se cer dovezi care să confirme violența, când o dovedesc sunt judecate că au acceptat-o, iar dacă își retrag plângerea și se întorc la agresor (lucru frecvent în procesul de eliberare din situația de violență în cuplu), sunt blamate și le scad și mai mult șansele de a fi luate în serios la o nouă încercare.

Proiectul Consolidarea Rețelei Învingătoarelor prin programul #SiEuReusesc își propune să suplinească lipsei serviciilor prin crearea de comunităţi şi grupuri de sprijin pentru femeile care vor prelua controlul asupra propriei vieţi, astfel încât ele şi copiii lor să ducă o viaţă fără violenţă. Timp de 10 luni, Reţeaua Învingătoarelor #SiEuReusesc va oferi mai multe soluții de sprijin:

  • servicii de consiliere psihologică şi juridică pentru victimele violenţei, fizic, la sediul A.L.E.G. din Sibiu și online, prin intermediul platformei de consiliere www.aleg-romania.eu sau telefonic) pentru peste 150 de persoane (femei și copii)
  • grupuri specifice adresate victimelor şi învingătoarelor violenţei, pe tema relaţiilor sănătoase (fizic şi online) și a autonomiei psihoemoţionale (fizic la Cluj), pentru peste 50 de beneficiare
  • ateliere de dezvoltare personală online pentru peste 100 de beneficiare
  • grupuri Smart Heart: un program special conceput pentru 30 tineri şi adolescenţi despre relaţii sănătoase
  • grupuri online #SiEuReusesc, ce pun în contact învingătoare și femei care se confruntă în prezent cu violența, dar și specialiști pregătiți să le ajute, pentru consolidarea comunităților de sprijin deja existente în mai multe puncte din țară.